NTV Moldova, sancționat cu o amendă de 18.000 de lei și două avertizări publice inclusiv pentru reportajele de 9 Mai

  • 07 Iunie 2022 11:25
NTV Moldova, sancționat cu o amendă de 18.000 de lei și două avertizări publice inclusiv pentru reportajele de 9 Mai

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat NTV Moldova cu 18.000 de lei și a avertizat public de două ori postul de televiziune, în cadrul ședinței din 3 iunie, inclusiv pentru inexactități în reportajele despre manifestațiile din data de  9 mai și „părerile subiective” exprimate de moderatorul unei emisiuni. Sancțiunile au fost aplicate drept urmare a autosesizărilor membrilor CA Larisa Turea și Orest Dabija, precum și a sesizării asociației Watchdog.md, informează Media-Azi.md.

Potrivit sursei citate, sesizarea Larisei Turea s-a referit la monitorizarea respectării legislației în contextul promulgării legii ce interzice în Republica Moldova afișarea însemnelor asociate cu agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina. Perioada de monitorizare a fost 19-21 aprilie. Potrivit CA, în știrile la acest subiect, NTV Moldova a încălcat prevederi din Codul serviciilor media audiovizuale ce spun că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă și imparțială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii. De asemenea, CA a atestat că în cadrul emisiunii „Accent Direct” din 19 aprilie moderatorul Alexei Lungu și-a exprimat opiniile și punctul de vedere în legătură cu subiectele abordate, iar pe parcursul programului „a avut o abordare părtinitoare în raport cu declarațiile invitatului său și a susținut opiniile acestuia. Uneori, prin acordarea întrebărilor, chiar a precizat că își exprimă propria părere subiectivă, fapt care nu contribuie la libera formare a opiniilor”.

Abateri de la legislație au fost atestate și în cadrul programului informativ „Știrile orei 19:00” din 9 mai, monitorizarea căruia a fost făcută în baza autosesizării lui Orest Dabija. „În  cadrul subiectului «Cel mai numeros Marș al Victoriei», însemnătatea zilei de 9 Mai a fost catalogată ca victoria «Marelui Război pentru Apărarea Patriei», denumire atribuită de fapt de către Uniunea Sovietică celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, s-a pus accent doar pe opiniile celor care susțin această ideologie, fără a fi prezentate alte date istorice în raport cu cel de-al Doilea Război Mondial”, potrivit CA. Consiliul a precizat că în cadrul știrii cu titlul „Panglica Sf. Gheorghe a învins” au fost prezentate doar opiniile celor care s-au pronunțat pentru promovarea în continuare a panglicii bicolore, fiind omise alte păreri care susțin promulgarea actualei legi care interzice simbolurile agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. Autoritatea a avut obiecții și la datele prezentate de televiziune cu privire la numărul de participanți prezenți la evenimentele din data de 9 mai.

Citiți continuarea pe Media-Azi.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău