BREXIT | Lidera formațiunii care îi asigură premierului britanic majoritatea în Parlament îi cere să nu mai cedeze în fața UE

  • 14 Decembrie 2018 15:57
BREXIT | Lidera formațiunii care îi asigură premierului britanic majoritatea în Parlament îi cere să nu mai cedeze în fața UE

Lidera Partidului Democratic Unionist (DUP) nord-irlandez, Arlene Foster, formațiune care îi asigură premierului britanic conservator Theresa May o majoritate fragilă în legislativul de la Londra, i-a cerut acesteia să nu mai cedeze în fața inflexibilității Uniunii Europene și să insiste pentru revizuirea mecanismului ''plasei de siguranță'' (backstop) pentru Irlanda de Nord care a împiedicat votarea acordului privind Brexitul în Camera Comunelor, scrie Agerpres.

''Premierul Theresa May a promis că va obține schimbări obligatorii din punct de vedere legal. Reacția Uniunii Europene nu este surprinzătoare. Ei fac ce au făcut mereu'', a scris Arlene Foster pe Twitter, potrivit agențiilor Reuters și EFE.

''Problema esențială este dacă premierul (May) va rezista în fața lor sau va ceda, cum s-a întâmplat anterior'', a adăugat ea, făcând referire la concesia privind ''backstop-ul'' făcută de Theresa May pentru a scoate din impas negocierile cu UE, dar care se lovește acum de opoziția parlamentului britanic.

''Aceasta este o problemă pe care (Theresa May) și-a creat-o singură. Ea a semnat un acord despre care știa că nu va primi sprijinul parlamentului'', i-a mai reproșat în același mesaj Arlene Foster premierului Theresa May.

Prevederea privind ''plasa de siguranță'' (backstop) pentru Irlanda de Nord nu este acceptată de o majoritate a parlamentarilor britanici, întrucât ea riscă să mențină Regatul Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală cu UE, până când Londra și Bruxelles-ul ar ajunge la o înțelegere privind relația lor post-Brexit. Dar liderii europeni au refuzat la Consiliul European desfășurat joi și vineri orice renegociere a acordului privind Brexitul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău