Noul șef al Bisericii Ortodoxe sârbe din Muntenegru a fost întronizat

  • 05 Septembrie 2021 14:44
Noul șef al Bisericii Ortodoxe sârbe din Muntenegru a fost întronizat

Noul șef al Bisericii Ortodoxe sârbe din Muntenegru a fost întronizat duminică, sub protecția comandourilor de poliție care au dispersat manifestanți ostili cu gaze lacrimogene, transmite AFP.

Episcopul Joanikije a fost transportat cu elicopterul la mănăstirea din Cetinje, sediul Bisericii Ortodoxe sârbe (SPC), pentru a evita baricadele care blocau din ajun drumurile de acces către acest orășel din sudul țării balcanice.

Tensiunile au fost în creștere în Muntenegru după anunțul organizării ceremoniei de întronizare în mănăstirea din Cetinje, fost oraș regal și unde se află sediul SPC. Muntenegrul, țară cu 620.000 de locuitori, a ieșit din uniunea cu Serbia în 2006, dar biserica sa nu a obținut autonomie și a rămas sub conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. O treime din locuitorii Muntenegrului continuă să se identifice drept sârbi, notează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit imaginilor difuzate de biserică, episcopul Joanikije și patriarhul SPC, Porfirije, au coborât din elicopter pe peluza mănăstirii. Un perimetru de securitate a fost stabilit de către polițiști în jurul clădirii de secol al XV-lea pentru a proteja scurta ceremonie de întronizare.

Poliția a dispersat duminică dimineață sute de manifestanți muntenegreni strânși în orașul istoric Cetinje și hotărâți să împiedice întronizarea șefului Bisericii Ortodoxe sârbe (SPC) în Muntenegru.

Opozanții, susținuți de formațiunea politică a președintelui muntenegrean Milo Djukanovic (DPS), înlăturată de la putere în urmă cu un an, au ridicat sâmbătă baricade pentru a bloca accesul mașinilor în Cetinje și au aprins focuri pentru a se încălzi, a relatat un corespondent al AFP. Unii protestatari erau înarmați și au tras focuri de armă în aer, în timp ce alții au dat foc la pneuri.

Protestatarii au părăsit baricadele în momentul începerii ceremoniei de întronizare.

Ei au răspuns apelului organizațiilor care se proclamă "patriotice", precum și formațiunii politice DPS, a președintelui muntenegrean Milo Djukanovic, învinsă în urmă cu un an la alegerile legislative de o coaliție apropiată SPC. Președintele Djukanovic, care și-a anunțat prezența la Cetinje "unde este apărată demnitatea statului", acuză autoritățile din Serbia vecină și SPC că "neagă Muntenegrul și pe muntenegreni, precum și integritatea" țării sale.

În opinia premierului muntenegrean Zdravko Krivokapic, apropiat bisericii sârbe, Milo Djukanovic este "cel care a inspirat și a inițiat tensiunile". Șeful guvernului a făcut apel "la toți cetățenii onești muntenegreni să nu cedeze manipulării celor care sunt gata să împingă frații într-un conflict pentru a-și păstra beneficiile și privilegiile".

Joanikije a fost numit în mai pentru a-i succeda arhiepiscopului Amfilohije, decedat în octombrie 2020 din cauza coronavirusului și care conducea Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru din 1990. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău