Noul proiect de sancțiuni al UE împotriva Rusiei

  • 16 Mai 2023 18:28
Noul proiect de sancțiuni al UE împotriva Rusiei

Noua propunere asupra celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei impuse de UE după agresiunea rusă contra Ucrainei cuprinde o formulare mai precaută cu privire la sancționarea statelor terțe unde există companii care livrează Rusiei bunuri ce pot fi folosite de complexul militar-industrial al acesteia, relevă un document consultat marți de Reuters.

Propunerea inițială a Comisiei Europene pentru acest nou pachet de sancțiuni vizează 541 de companii, dintre care 526 sunt companii ruse, iar opt sunt companii chineze și din Hong Kong acuzate că reexportă către Rusia bunuri ce pot fi folosite în industria militară. Aceeași propunere introduce un nou mecanism care ar permite în viitor restricții asupra exporturilor europene către țările terțe care eludează sancțiunile, așadar acest mecanism ar putea viza și China, conform propunerii formulate de Bruxelles.

În timpul primelor discuții între statele UE asupra acestei propuneri desfășurate săptămâna trecută, Germania s-a manifestat împotriva oricăror restricții în viitor asupra comerțului cu China, o piața importantă de desfacere pentru industria germană.

Anterior, Beijingul a transmis UE un avertisment clar asupra oricăror acțiuni ce ar viza atât China ca stat cât și companiile chineze. "Îndemnăm UE să nu pornească pe această cale. În caz contrar, China va adopta acțiuni ferme pentru protejarea drepturilor și intereselor noastre legale și legitime", a atenționat Ministerul chinez de Externe.

În urma tratativelor dintre statele UE a fost elaborat un document ce revizuiește propunerea Comisiei. Potrivit acestuia, "măsuri alternative", cum ar fi de pildă sancțiuni individuale, ar trebui luate în considerare înainte ca blocul comunitar să restricționeze comerțul cu vreun stat terț în cadrul sancțiunilor împotriva Rusiei.

Miniștrii celor 27 de state ale UE au marți noi discuții asupra noului pachet de sancțiuni contra Rusiei, a cărui adoptare nu este însă preconizată înaintea summitului G7 care se va desfășura vineri și sâmbătă în orașul japonez Hiroshima.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău