Noul președinte ceh Petr Pavel, mai deschis față de UE și Ucraina (analiști)

  • 29 Ianuarie 2023 18:00
Noul președinte ceh Petr Pavel, mai deschis față de UE și Ucraina (analiști)

Președintele ceh proaspăt ales, Petr Pavel, fost general al NATO, va promova legături strânse cu UE și va ajuta Ucraina să reziste în contextul invaziei ruse, susțin analiști cu care a discutat France Presse, transmite hotnews.ro.

Potrivit analiștilor, experiența lui Pavel în diplomație militară va fi atuul său și modul în care va gestiona chestiunile de stat va fi foarte diferită de ceea a predecesorului său.

"Va fi un președinte competent și înțelegem că războiul din Ucraina este una din problemele cheie cu care Europa este confruntată", a afirmat Pavel Havlicek, cercetător în cadrul Asociației pentru afaceri internaționale de la Praga.

"Știm că are contacte la NATO (...) care sunt foarte puternice și politica externă va fi domeniul său", a subliniat expertul.

 

Pavel și-a construit cariera militară în Cehoslovacia anilor 1980. El a beneficiat de apartenența la partidul comunist, până la căderea regimului în 1989.

Devenită o democrație liberală, Cehoslovacia s-a scindat în Republica Cehă și Slovacia în 1993. Între timp, Pavel a devenit susținător al aderării la UE și la NATO.

„Nu există o alternativă mai bună", a declarat el pe site-ul său electoral, unde a pledat și pentru a ajuta Kievul.

„Este foarte favorabil Ucrainei (...), foarte critic față de Rusia", a subliniat Jiri Pehe, analist politic la Universitatea New York din Praga.

„Poziția sa va implica o susținere puternică, necondiționată pentru Ucraina", apreciată deja de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, insistă expertul.

După alegerea lui Pavel, liderii europeni au reacționat salutând dinamismul său proeuropean.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat "angajamentul ferm" al lui Petr Pavel față de "valorile europene".

Victoria lui Pavel vine în siajul recentei președinții cehe a Consiliul UE, considerată în general o reușită.

Fostul parașutist de elită va putea să lucreze în strânsă colaborare cu guvernul de centru-dreapta al lui Petr Fiala, care furnizează un ajutor militar și umanitar important Ucrainei.

Petr Pavel "se va inspira din politica guvernul în acest sens (...), nu vor exista diferende fundamentale", a estimat Pavel Saradin, analist în cadrul universității Palacky. "Politica sa va fi cu siguranță diferită de orientarea multilaterală a lui Zeman", a subliniat el.

Zeman a avut o schimbare de 180 de grade de la relațiile sale amicale cu președintele rus Vladimir Putin abia după invadarea Ucrainei.

Autoritățile financiare au aprobat norme ce vizează activitatea administratorului și a fondurilor de pensii facultative

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău