Noul coronavirus afectează mai mult marile orașe, expuse ani de-a rândul poluării (OMS)

  • 02 Octombrie 2020 16:24
Noul coronavirus afectează mai mult marile orașe, expuse ani de-a rândul poluării (OMS)

Noul coronavirus pare să afecteze mai mult sănătatea în marile orașe, expuse ani de-a rândul poluării și ai căror locuitori sunt mai susceptibili să contracteze boli, și nu doar respiratorii, fapt ce necesită "o reorganizare" urgentă a marilor urbe, pentru a da prioritate deplasării pietonale și a le face mai salutare, relatează FE, preluat de Agerpres.

Este ceea ce a avertizat vineri, în cadrul unei videoconferințe, directoarea Departamentului de sănătate publică și mediu din cadrul OMS, Maria Neira, care a insistat că sănătatea este o chestiune publică care necesită protejarea naturii, acea sursă necesară vieții, a precizat ea.

"Dacă distrugem natura, care este sursa noastră de viață, vom provoca probleme grave de sănătate publică și ne vom face singuri rău", a subliniat Neira.

S-a evidențiat o legătură, ce trebuie încă verificată, care arată că în orașele cu niveluri mari de poluare, infecția COVID-19 a lovit mai mult cetățenii și "nu este un lucru întâmplător", a adăugat experta ONU.

"Trebuie să înțelegem că distrugerea mediului înconjurător înseamnă acel consum nestăvilit, traficul supraaglomerat, comerțul cu animale sălbatice, practicile agricole intensive, deforestările, poluarea cu plastic....." a explicat Neira.

Acești factori, alături de poluarea orașelor populate excesiv și posibilitatea ca în era globalizării să facem înconjurul lumii în 24 de ore generează "cocktailul perfect" pentru ca, în opinia ei, anumite anumite virusuri să găsescă condiții ideale pentru a se răspândi.

"L-am oferit cele mai bune condiții posibile și nu au pierdut oportunitatea", a asigurat ea.

Însă dincolo de pandemiile care focalizează atenția, problema schimbărilor climatice rămâne aici și necesită recuperarea ecosistemelor, care ne asigură sănătatea (...) o alimentație mai sustenabilă, o agricultură inteligentă și orașe mai puțin poluate, în care mașinile trebuie să înceteze să mai fie centrul strategiilor de planificare", a încheiat experta ONU.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău