Noul Cod Funciar | Terenurile agricole nu vor putea fi cumpărate de cetățeni străini

  • 14 Noiembrie 2018 15:58
Noul Cod Funciar | Terenurile agricole nu vor putea fi cumpărate de cetățeni străini

Terenurile cu destinație agricolă, dar și cele din fondul forestier, vor putea fi cumpărate și vândute doar de cetățenii Republicii Moldova.

Persoanele străine și apatrizii nu vor putea procura aceste terenuri, iar în cazul în care vor deveni proprietari prin moștenire, vor fi obligați să le vândă în termen de un an. Prevederile sunt incluse în noul Cod Funciar, aprobat astăzi de Executiv.

De asemenea, potrivit documentului, terenurile agricole nelucrate sau abandonate vor putea fi transmise în arendă autorității publice locale pe un termen de minimum 5 ani. Contractul va putea fi încheiat cu proprietarii care nu cultivă terenului agricol mai mult de 2 ani succesiv.

În acest caz, primăria va deschide un cont special unde va transfera 70% din plata arendei proprietarului – celelalte 30% vor rămâne pentru cheltuielile administrative. Proprietarul va putea reveni la cultivarea pământului său în orice moment, printr-o declarație scrisă, adresată autorităților publice locale. 

O altă noutate a Codului ține de folosirea sistemului informațional automatizat pentru păstrarea datelor despre terenuri. Informația în cadrul sistemului va fi actualizată în termen de 30 de zile de la luarea deciziei privind schimbarea destinației terenului sau modul de folosință a acestuia.În prezent, informațiile sunt colectate de APL pe suport de hârtie, iar anual acestea sunt prezentate Agenției Relații Funciare și Cadastru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău