Noua Zeelandă | Giganții tehnologiei, îndemnați să încheie acorduri cu presa similare celor din Australia

  • 03 Martie 2021 11:31
Noua Zeelandă | Giganții tehnologiei, îndemnați să încheie acorduri cu presa similare celor din Australia

Noua Zeelandă a cerut miercuri companiilor Google și Facebook să încheie cu presa din țară acorduri similare celor încheiate recent în Australia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ministrul neozeelandez pentru media, Kris Faafoi, a afirmat că are în vedere adoptarea unei măsuri prin care giganții tehnologiei să fie obligați să-i remunereze pe editorii de presă pentru conținuturile distribuite, măsură a cărei menire este să ajute sectorul media, aflat în mare dificultate.

Ministrul a subliniat însă că preferă încheierea de acorduri, prin negocieri între grupurile de presă din Noua Zeelandă și giganții americani, mai curând decât să fie adoptate reglementări constrângătoare.

"Săptămâna trecută m-am întâlnit cu reprezentanți ai Google și Facebook. Sunt convins că și în Noua Zeelandă vor începe discuții comerciale între media tradiționale și platformele digitale și încurajez astfel de discuții", a spus Kris Faafoi în fața unei comisii parlamentare.

Reglementarea acestor aspecte de către guvern va depinde de progresul discuțiilor dintre platforme și companiile de presă, a menționat ministrul, subliniind că media neozeelandeze se confruntă cu o gravă criză financiară, într-un moment în care pandemia de coronavirus a subliniat importanța activității lor.

"Rolul media de-a lungul pandemiei a reprezentat cheia succesului acțiunilor desfășurate în Noua Zeelandă", a declarat Faafoi.

Săptămâna trecută, parlamentul Australiei a adoptat o lege care obligă giganții tehnologiei să plătească editorii de presă din țară pentru preluarea conținuturilor de știri, primii fiind acuzați că rețin o mare parte din încasările din publicitate și folosesc conținuturile din presă fără a oferi niciun fel de contrapartidă financiară.

Facebook și Google au reușit să atenueze unele dintre dispozițiile noii legi, astfel încât remunerarea editorilor să fie rodul unor negocieri și nu impusă de autorități.

Legea din Australia a fost adoptată după o adevărată înfruntare cu giganții tehnologiei în timpul căreia Facebook și-a demonstrat puterea, blocând pentru câteva zile publicarea linkurilor către știri și site-uri din media australiene, amintește France Presse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău