Noua subvarianta Omicron, numită neoficial Kraken, a fost confirmată și în Republica Moldova. Specialiștii avertizează că aceasta se răspândește mai rapid

  • 18 Ianuarie 2023 13:41
Noua subvarianta Omicron, numită neoficial Kraken, a fost confirmată și în Republica Moldova. Specialiștii avertizează că aceasta se răspândește mai rapid

Noua subvarianta Omicron, numită neoficial Kraken, a fost confirmată și în Republica Moldova, iar specialiștii atenționează că aceasta se răspândește mai rapid. Vaccinarea populației împotriva Covid, însă, scade riscul unui noul val de îmbolnăviri și a cazurilor grave, transmite Radio Chișinău.

Varianta „Kraken” a fost identificată luni, 16 ianuarie, la doi bărbați și o femeie,  a comunicat pentru Radio Chișinău medicul epidemiologic din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Alina Druc. „Kraken”, cunoscută în rândul epidemiologilor cu numele XBB.1.5, este una dintre multele subvariante ale tulpinii Omicron și este rezultatul fuzionării altor două variante, adică o sub-variantă recombinantă.

Potrivit medicului epidemiologic din cadrul ANSP, Alina Druc, aceasta este cea mai contagioasă formă de Covid în prezent:   
       
Această subvariantă este mult mai transmisibilă. Chiar dacă se răspândește mai rapid, totuși nu sunt evidențe că ar provoca o evoluție mai gravă a maladiei, bolii Covid-19. Subvarianta Omicron XBB.1.5 a  fost detectată în Rep. Moldova în trei probe, la doi bărbați și o femeie. Numărul populației din Rep. Moldova care ar avea această sub-tulpină nu-l cunoaștem, deoarece pentru a identifica este necesar de efectuat secvențierea genomului”, a declarat Alina Druc.

Orice imunitate dobândită fie în urma îmbolnăvirii, fie în urma vaccinării scade riscul de dezvoltare a unei boli cu o evoluție gravă, de aceea sunt puține șanse pentru un nou val de infectări în Rep. Moldova. Medicii recomandă, însă, ca cetățenii să continue imunizarea până la ultima etapă:   
     
Totuși, comparativ cu anii precedenți, noi avem un mic avantaj, deoarece populația parțial are imunitate fie în urma îmbolnăvirii Covid-19, fie în urma imunizării împotriva virusului Covid19. Astfel, chiar dacă vom avea o creștere, aceasta nu va fi atât de mare, așa cum a fost anul trecut. Populația continuă să se vaccineze împotriva Covid-19. În prima săptămână după sărbători am avut o descreștere, dar în perioada 9-15 ianuarie au fost în total 777 de persoane vaccinate. Măsurile de protecție rămân aceleași chiar dacă avem această nouă subvariantă, fiindcă la fel, se provoacă o infecție respiratorie”, a afirmat Alina Druc.        

Conform informațiilor cunoscute până în prezent, este posibil ca  noua subvariantă Omicron să fie mai răspândită în Statele Unite, însă prezența variantei a fost confirmată și în Europa.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău