Noua formulă de finanțare a școlilor, implementată cu succes la Liceul ”Andrei Straistă”

  • 27 Februarie 2014 13:01
Noua formulă de finanțare a școlilor, implementată cu succes la Liceul ”Andrei Straistă”

Noua formulă de finanțare a școlilor, care continuă să fie subiectul unor dezbateri în societate, este implementată cu succes la Anenii Noi, în liceul ”Andrei Straistă”.

Conducerea liceului a reușit, acum 13 ani, să convingă administrația publică locală să le permită să își administreze resursele de sine stătător. Recent, din banii economisiți, a fost achiziționat câte un laptop pentru fiecare profesor. 

La liceul ”Andrei Straistă” din Anenii Noi studiază aproximativ 300 de elevi veniți majoritatea din satele din împrejurime, iar bugetul instituției, conform noii formule de finanțare se ridică la 4 milioane de lei anual. Nu este un liceu mare, însă resursele bugetare permit achitarea salariilor profesorilor, întreținerea blocului de studiu și a căminului pentru elevi. Totodată ajung bani de suplimente la salariu pentru profesori și organizarea excursiilor pentru elevi. Liceul dispune de cazangerie și fântână proprie, dar mai importantă este gestionarea eficientă a resurselor, ne spune directorul instituției, Eugen Margine.

Ideea cu autogestiunea i-a venit fostului director, Andrei Straistă, numele căruia îl poartă acum liceul, după decesul acestuia. Scopul era asigurarea unui proces educațional mai bun, ne relatează actualul director, Eugen Margine.

De asemenea, administrația liceului încearcă în prezent să atragă finanțare în cadrul unui proiect, pentru schimbarea geamurilor.

Recent au fost achiziționate laptopuri pentru profesori, din economiile pe care au reușit să le facă. Pedagogii spun că astfel reușesc să predea temele într-un mod mai creativ, fapt apreciat de elevi.

Raionul Anenii-Noi este în al doilea an de implementare a noii metodologii de finanțare a școlilor, în funcție de numărul elevilor. Aici studiază peste 8 mii de elevi, în 31 de instituții, care au o capacitatea totală de două ori mai mare.

În perioada 2012-2013 numărul de elevi din instituțiile din raion a scăzut cu peste 660 de persoane. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău