Nouă discuție între Putin și Macron. Președintele rus evocă riscul unei „catastrofe de mare anvergură” la centrala Zaporojie

  • 19 August 2022 18:23
Nouă discuție între Putin și Macron. Președintele rus evocă riscul unei „catastrofe de mare anvergură” la centrala Zaporojie

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică despre situația din Ucraina, a anunțat Kremlinul, potrivit Reuters și AFP.

Conform versiunii prezentate de președinția rusă asupra desfășurării acestei discuții, președintele Putin a spus că bombardarea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse - atacuri pentru care a acuzat din nou Kievul, care la rândul său acuză Moscova -, creează riscul unei ''catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii''.

Cei doi președinți au convenit asupra necesității ca o echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la acea centrală, mai menționează Kremlinul.

Tot conform președinției ruse, Putin i s-a plâns lui Macron despre menținerea obstacolelor în calea exportului de produse alimentare și îngrășăminte rusești pe piața internațională, în pofida acordului semnat la Istanbul ce a permis deblocarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, înțelegere care de asemenea prevede reluarea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești.

Aceste exporturi rusești sunt afectate de suspendarea schimburilor bancare și financiare ca urmare sancțiunilor occidentale instituite împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău