Noua Comisie Europeană: Până la 30 august, fiecare stat membru trebuie să propună câte doi candidați

  • 25 Iulie 17:48
Noua Comisie Europeană: Până la 30 august, fiecare stat membru trebuie să propună câte doi candidați

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut țărilor membre, într-o scrisoare trimisă joi, ca până la 30 august să propună fiecare câte doi candidați - un bărbat și o femeie - pentru postul de comisar european în viitorul executiv comunitar, informează France Presse, transmite Agerpres.

Fiecare strat membru al UE are câte un membru în Colegiul comisarilor europeni, care formează conducerea politică a executivului european pentru cei cinci ani de mandat.

Reconfirmată săptămâna trecută pentru al doilea mandat de președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a precizat că dorește ca fiecare țară să propună un bărbat și o femeie pentru a ocupa funcția de comisar european ce revine statului respectiv.

''Singura excepție atunci când un comisar în exercițiu rămâne'' și în viitorul executiv UE, a explicat politiciana germană, care a accentuat că obiectivul este ca în Colegiul comisarilor să existe paritate între bărbați și femei.

Ursula von der Leyen dorește să înceapă interviurile cu candidații la jumătatea lunii august. Fiecare dintre candidații selecționați va trebui să fie audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, după care întreaga Comisie va trebui să obțină votul eurodeputaților.

Mai mulți comisari europeni ar dori să rămână și în viitoarea Comisie, așa cum este cazul grecului Margaritis Schinas, al belgianului Didier Reynders și a olandezului Wopke Hoekstra. Acesta din urmă este susținut oficial de guvernul olandez.

Premierul irlandez Simon Harris l-a propus ca viitor comisar european pe fostul său ministru Michael McGrath, dar nu a propus și o femeie.

În unele țări, ca Belgia și Franța, situația este complicată de absența unui guvern cu atribuții depline.

La finalul lunii iunie, președintele Emmanuel Macron declarase la Bruxelles că dorește să îl păstreze pe actualul comisar european Thierry Breton și în viitoarea Comisie.

Însă între juriști există o dezbatere dacă această nominalizare îi revine șefului statului francez, în contextul în care recentele alegeri legislative din Franța nu au dus la o majoritate în parlament, ceea ce împiedică formarea unui nou guvern.

Marți, Emmanuel Macron și-a anunțat intenția de a numi noul guvern înaintea încheierii Jocurilor Olimpice de la Paris, adică până la ''jumătatea lunii august''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău