Nouă ani în căutarea miliardului furat. Unde-i miliardul? (Revista presei)

  • 29 Noiembrie 2023 10:30
Nouă ani în căutarea miliardului furat. Unde-i miliardul? (Revista presei)

Un nou ULTIMATUM anunțat de fermierii din PMAN, anunță Ziarul Național. „Joi aceștia așteaptă răspunsul FINAL privind compensațiile promise de autorități și instituirea MORATORIULUI ce ține de executarea silită a fermierilor”.

După o ședință de două ore, fermierii din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) nu au ajuns marți la un acord final privind îndeplinirea revendicărilor înaintate de protestatari.

Nemulțumiți de tărăgănarea lucrurilor, unii fermieri au propus să fie organizat un marș cu tractoare pe străzile capitalei. Totuși, conducerea Asociației „Forța Fermierilor” este dispusă să aștepte până joi luarea unor decizii ferme, care să fie anunțată în PMAN de prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Cei doi trebuie să ne ofere un răspuns în privința compensațiilor promise și când va fi aprobată dispoziția CSE în privința moratoriului. Dacă acest lucru nu se întâmplă sau răspunsul va fi iarăși tărăgănat, atunci agricultorii vor porni tractoarele. 

NewsMaker scrie că Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a venit cu precizări în contextul proiectului care vizează modificarea plafonului pentru colete, expediate de o persoană fizică către o altă persoană fizică. Autoritățile susțin că, actualmente, coletele transmise de o persoană fizică aflată peste hotarele țării către o altă persoană fizică „se impozitează de la primul leu” iar prin această măsură s-ar urmări „majorarea plafonului de impozitare de cel puțin 45 euro”. Potrivit Ministerului, o decizie finală va fi luată urmare a consultării publice a proiectului. Ministerul Finanțelor susține că în spațiul public au apărut interpretări false cu privire la „impozitarea trimiterilor poștale”.

Curtea de Apel Chișinău a admis o cerere înaintată de compania БелгорхимпромЭнерго (Belgorhimpromenergo) din Rusia împotriva Centralei termoelectrice Moldovenești (Moldavskaia GRES - Moldgres), privind recunoașterea și încuviințarea executării silite a hotărârii arbitrale străine, eliberarea titlului executoriu și compensarea cheltuielilor de judecată, scrie Mold-Street. Potrivit publicației, prin decizia din 8 noiembrie 2023, instanța a recunoscut și încuviințat executarea pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârii Curții de Arbitraj Comercial Internațional de la Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse din 6 iunie 2022, privind încasarea de la Moldgres, în favoarea БелгорхимпромЭнерго, a sumei de ap 12 milioane de dolari dolari, precum și a cheltuielilor pentru plata taxelor de înregistrare și arbitraj în valoare de 267.001,60 ruble rusești. Deși sumele pretinse de firma din Rusia de la centrala Moldgres din regiunea transistreană, controlată de gigantul rus Inter RAO EES, nu sunt semnificative, hotărârea respectivă merită o atenție mai deosebită. În special în contextul în care pe parcursul unui deceniu și ceva, gigantul rus Gazprom a obținut mai multe hotărări favorabile de la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional din Rusia privind încasarea unor datorii de câteva miliarde de dolari de la Moldovagaz, în special ca urmare a neplății gazelor de către regiunea separatistă transnistreană.

Nu este exclus că astfel și acestea ar putea fi încuviințate spre executare pe teritoriul Republicii Moldova subliniază Mold-Street.

9 ani în căutarea miliardului furat. Unde-i miliardul? Se întreabă Ziarul de Gardă. În 2014 se producea cel mai mare jaf din istoria R. Moldova: din trei bănci a fost sustras un miliard de dolari. La nouă ani distanță, nimeni nu stă după gratii pentru furt, deși în dosarul „furtul miliardului” au statut de învinuit 66 de persoane. Singurul condamnat definitiv, la 15 ani de închisoare, este ex-deputatul Ilan Șor, dar nici acesta nu face pușcărie. În 2019, Șor a evadat din R. Moldova și se ascunde în Israel. Deși Chișinăul a cerut repetat autorităților israeliene extrădarea lui, cererea rămâne până azi fără răspuns.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău