Nou record de cazuri de COVID-19 la Tokyo; restricții extinse în Japonia

  • 05 August 2021 15:12
Nou record de cazuri de COVID-19 la Tokyo; restricții extinse în Japonia

Autoritățile din Tokyo au înregistrat joi un nou record de cazuri de COVID-19, care au depășit pentru prima dată pragul de 5.000 de infectări în 24 de ore, într-o perioadă în care Guvernul nipon urmează să extindă restricțiile antiepidemice în opt departamente suplimentare, cu trei zile înainte de încheierea Jocurilor Olimpice, informează AFP, potrivit Agerpres.

Capitala niponă a confirmat joi 5.042 de noi cazuri de COVID-19, la mai puțin de o săptămână după ce depășise pentru prima dată pragul de 4.000 de cazuri confirmate în 24 de ore.

Sub efectul răspândirii variantei Delta a noului coronavirus, care este mai contagioasă, numărul noilor infectări a stabilit un nou record și la scară națională în Japonia, depășind pentru prima dată, miercuri, pragul de 14.000.

"Infectările se răspândesc într-un ritm pe care nu l-am cunoscut niciodată până acum", a declarat joi prim-ministrul Yoshihide Suga cu ocazia unei reuniuni a Guvernului japonez, ce a vizat criza sanitară.

"Odată cu creșterea rapidă a cazurilor, numărul pacienților cu forme severe, care fusese ținut sub control până acum, este pe cale să crească", a avertizat prim-ministrul nipon.

Japonia a fost relativ scutită de pandemia de COVID-19 până de curând, confirmând circa 15.000 de decese de la apariția noului coronavirus pe teritoriul său (la o populație națională de 126 de milioane de locuitori) și fără să decreteze lockdown-uri drastice.

Însă vaccinarea anti-COVID-19 a început lent în această țară, iar la ora actuală mai puțin de o treime dintre japonezi sunt vaccinați cu schemă completă.

Șase departamente, inclusiv Tokyo și Osaka, se află în prezent în stare de urgență până pe 31 august, în cadrul unui dispozitiv ce permite Guvernului central să ceară barurilor și restaurantelor să se închidă mai devreme și să nu servească alcool, însă aceste dispoziții nu sunt întotdeauna respectate.

O "cvasi-stare de urgență" se aplică în alte departamente ale arhipelagului japonez, iar Guvernul de la Tokyo a decis joi să includă opt departamente suplimentare în acest dispozitiv.

Experții sanitari își pun însă întrebări despre eficacitatea acestor măsuri, care sunt în continuare mai ușoare decât cele prevăzute în starea de urgență.

"Ar trebui să introducem cu adevărat un nou gen de măsuri pentru a face față acestei situații", a declarat Koji Wada, profesor la Universitatea internațională de sănătate și bunăstare din Otawara.

Creșterea numărului de cazuri pozitive s-a produs în plină desfășurare a Jocurilor Olimpice de vară. Însă organizatorii evenimentului, care are loc fără spectatori și cu numeroase restricții impuse tuturor participanților, au reușit să limiteze numărul infectărilor în perimetrele sportive.

Până joi, organizatorii au recenzat 353 de cazuri de COVID-19 în rândul celor câteva zeci de mii de persoane implicate în Jocurile Olimpice (sportivi și antrenori, voluntari, oficiali și jurnaliști) începând cu data de 1 iulie.

În pofida temerilor exprimate de opinia publică japoneză, Jocurile Olimpice de la Tokyo nu au contribuit la agravarea situației sanitare în Japonia, afirmă organizatorii evenimentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău