Notre-Dame de Paris | Reconstruirea din lemn a structurii, „probabil, soluția potrivită” (arhitect)

  • 24 Mai 2019 08:05
Notre-Dame de Paris | Reconstruirea din lemn a structurii, „probabil, soluția potrivită” (arhitect)

Lemnul este "probabil, soluția potrivită" pentru reconstrucția structurii catedralei Notre-Dame din Paris, a susținut joi, în cadrul unei audieri publice, un arhitect specializat în monumente istorice, însărcinat cu restaurarea clădirii, relatează AFP.


"Utilizarea lemnului este probabil soluția potrivită. În special datorită flexibilității sale. Iar găsirea lemnului nu este o problemă. A priori totul sugerează că putem reconstrui cadrul de lemn", a insistat Pascal Prunet care s-a declarat încântat că s-a putut păstra "o cunoaștere perfectă " a structurii din Evului Mediu, care a ars la 15 aprilie.

Alți arhitecți au obiectat față de reconstrucția structurii cu ajutorul lemnului pe motiv că aceasta ar necesita prea mult timp, că lemnul de stejar ar fi greu de găsit sau că ar fi uscat, dar și că această alegere ar contribui la distrugerea pădurilor. Oțelul sau betonul ar fi mai practice, au argumentat aceștia.

Prunet, care lucrează în echipa arhitectului șef Philippe Villeneuve și a participat ca reprezentant la audiența organizată la Senat, a subliniat câteva probleme urgente ce trebuie abordate, cum ar fi aceea a "pietrelor afectate de incendiu, șocuri și apă" și care ar data din anul 1170. Există un "fenomen de întărire a rocilor - o creștere uneori considerabilă a greutății" și o ''transformare a epidermei pietrelor'', a explicat specialistul.

''Trebuie găsite pietre în cantități destul de mari'', iar ''căutarea pietrelor de substituție trebuie grăbită'', a spus el sugerând "redeschiderea carierelor de piatră din bazinul parizian, cel mai apropiat fiind cel mai bun".

O ''altă provocare, destul de complicată", se referă la sprijinirea arcelor butante care au în medie 15 metri și se află la o distanță medie de 50 de centimetri. "Cel mai mic dezechilibru al boltei poate antrena căderea lor'', a indicat arhitectul.

În privința vitraliilor înalte, el a salutat faptul că "majoritatea nu sunt degradate", însă a menționat că ''va fi necesară restaurarea acestora".

O altă dificultate o reprezintă particulele de plumb, foarte inflamabile, un pericol pentru sănătatea muncitorilor. "Degradarea plumbului în incendiu ar fi putut contribuit chiar la dezvoltarea focului în sine", a subliniat specialistul.

"Este o chestiune de săptămâni sau chiar de luni până la încheierea fazei de consolidare". Doar atunci se va putea ''intra în faza de diagnostic și de a urca pe bolte'', a precizat Pascal Prunet.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău