Norvegia va dona Ucrainei șase avioane F-16

  • 10 Iulie 17:22
Norvegia va dona Ucrainei șase avioane F-16

Norvegia va dona Ucrainei șase avioane de vânătoare F-16, a anunțat miercuri guvernul norvegian, în timp ce liderii statelor membre ale NATO participă la un summit aniversar la Washington. Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că livrările avioanelor F-16 de către Norvegia sunt planificate să înceapă chiar anul acesta, potrivit Reuters, preluată de Agerpres, scrie Digi24.

Avioane de același tip vor fi de asemenea furnizate Ucrainei de Danemarca, Țările de Jos (Olanda) și Belgia, primele aparate fiind așteptate curând. Un înalt oficial al NATO a declarat săptămâna aceasta că Ucraina nu dispune încă de muniții și de efectivele de soldați de care ar avea nevoie pentru a organiza o nouă contraofensivă, după cea ratată în vara anului trecut, relatează sursa.

Ucraina a pierdut inițiativa pe front în septembrie 2023, după eșecul contraofensivei sale din est și sud-est, încheiată cu mari pierderi, dar cu câștiguri teritoriale minore și recuperate apoi parțial de trupele ruse. Armata ucraineană s-a confruntat apoi și cu o criză de muniție ca urmare a întârzierii ajutorului militar american din cauza disputelor interne din Congresul SUA.

Deși între timp au început să sosească noi arme occidentale și muniții pentru artilerie necesare corectării dezavantajului de care Kievul suferă în fața inamicului mai numeros și mai bine echipat, armata ucraineană încă nu a reușit să oprească înaintarea trupelor ruse și încearcă să mobilizeze noi soldați.

Cu toate că Rusia are acum inițiativa pe front și câștigă teren, nu a făcut nicio înaintare de anvergură și, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, nici nu este capabilă să realizeze „străpungeri semnificative” pe câmpul de luptă.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:2,57 m/s
Sun
20
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău