Norvegia spune că diplomații ruși expulzați încercau să recruteze surse

  • 14 Aprilie 2023 18:45
Norvegia spune că diplomații ruși expulzați încercau să recruteze surse

Cincisprezece diplomați ruși expulzați de Norvegia în această săptămână au încercat să recruteze surse, să intercepteze comunicațiile și să cumpere tehnologie avansată, a declarat vineri poliția de securitate norvegiană PST, citată de Agerpres.

Adevărații angajatori ai diplomaților sunt serviciile ruse de informații GRU, FSB și SVR, a spus șeful de contrainformații PST Inger Haugland într-o conferință de presă.

"Acest lucru scade amenințarea din partea serviciilor secrete rusești în Norvegia prin reducerea permanentă a numărului ofițerilor de informații care operează sub acoperire diplomatică", a mai declarat Haugland despre expulzări.

Decizia Norvegiei marchează cea mai mare expulzare de diplomați ruși din această țară și este cea mai recentă dintr-o serie de astfel de măsuri luate de țările occidentale de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova.

Rusia a anunțat joi că va răspunde expulzărilor.

Norvegia, membru NATO, are graniță cu Rusia în Arctica. Țara și-a sporit securitatea de la începutul războiului în Ucraina, în special în jurul instalațiilor sale de petrol și gaze și este acum cel mai mare furnizor de gaze al Europei, după scăderea fluxului din Rusia, amintește Reuters

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău