Norvegia și R. Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a întări cooperarea în sectorul energetic

  • 07 Mai 12:03
Norvegia și R. Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a întări cooperarea în sectorul energetic

Acordul își propune să "promoveze și să consolideze cooperarea în domeniul energiei; inclusiv, dar fără a se limita la tranziția energetică și securitatea energetică, precum și să încurajeze noi investiții în sectorul energiei", transmite Reuters.

Semnat la Oslo de ministrul moldovean Victor Parlicov cu omologul său norvegian, în timpul unei vizite de stat de două zile a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, acordul cuprinde cooperarea la nivel de guvern, cercetare și sector privat. Norvegia - stat membru NATO - care are o frontieră cu Rusia în Arctic, a devenit principalul furnizor de gaze al Europei, după o reducere abruptă a fluxului de gaz rusesc.

Totodată, Norvegia furnizează sprijin Republicii Moldova prin programul de asistență pentru Ucraina în valoare de miliarde de dolari, ce a inclus 400 de milioane de coroane pentru achiziția de gaze în 2023. Deși acordul de marți menționează securizarea livrărilor de gaze ca fiind una dintre ariile de interes, punctul central al acestuia se referă la energia regenerabilă, electrificare, precum și securitate cibernetică.

Moldova și-a mărit deja cota de energie din surse regenerabile pentru consumul de enectricitate la 10,5% în 2023, în comparație cu 3,6% în 2021, prin generarea de energie eoliană și solară, potrivit datelor oficiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău