Norvegia: Cererea de eliberare condiționată a ucigașului Breivik a fost respinsă. Ce au spus judecătorii

  • 02 Februarie 2022 10:02
Norvegia: Cererea de eliberare condiționată a ucigașului Breivik a fost respinsă. Ce au spus judecătorii

Un tribunal norvegian a respins cererea de eliberare condiționată depusă de ucigașul în masă Anders Behring Breivik și a ordonat ca acesta să rămână în închisoare, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Breivik, un neonazist antimusulman, a ucis 77 de persoane în iulie 2011, aceasta fiind cea mai mare atrocitate pe timp de pace din Norvegia. El a omorât opt persoane cu o mașină capcană în Oslo și apoi a împușcat 69, majoritatea adolescenți, într-o tabără de tineret a Partidului Laburist.

În prima zi a audierii pentru eliberare condiționată, luna trecută, Breivik a făcut un semn de supremație albă cu degetele înainte de a ridica brațul drept într-un salut nazist pentru a semnala ideologia sa de extremă dreapta la intrarea în instanță.

"Riscul de violență este real și semnificativ și este egal cu cel de atunci când (Breivik) a fost condamnat pentru prima dată", a explicat tribunalul districtual din Telemark într-un verdict unanim.

Breivik, în vârstă de 42 de ani, ispășește pedeapsa maximă de 21 de ani prevăzută de Norvegia, care poate fi prelungită pe termen nelimitat dacă se consideră că reprezintă în continuare o amenințare pentru societate.

El s-a prezentat la tribunal îmbrăcat în costum și cu capul ras în cap.

Ucigașul era însă eligibil să ceară eliberarea condiționată după ce a executat primii 10 ani din pedeapsă și are dreptul de a solicita eliberarea la un an după fiecare respingere.

 


În mărturia de luna trecută, Breivik a dat vina pe radicalizarea online efectuată asupra sa de extremiștii de dreapta pentru crime, spunând că a fost spălat pe creier. Cu toate acestea, el a declarat că va continua să lupte pentru supremația albilor, dar cu mijloace pașnice.

Instanța a spus că Breivik nu a putut fi crezut pe cuvânt atunci când a spus că nu va mai comite acte de violență.

"Asigurările sale declarative și cuvântul său de onoare au puțină valoare, chiar dacă ar crede ceea ce spune în momentul în care o spune", au scris judecătorii.

Este puțin probabil ca Breivik să se poată adapta în acest moment la viața din afara închisorii, iar riscul de recidivă este semnificativ, au adăugat judecătorii.

În timpul procesului, instanța a ascultat mărturia psihiatrului serviciului penitenciar Randi Rosenqvist, care a afirmat că Breivik rămâne la fel de înclinat să comită acte de violență astăzi ca și acum zece ani.

Breivik intenționează să facă apel la decizia instanței, a declarat pentru Reuters avocatul său Oeystein Storrvik. "A spus imediat că vrea să facă apel", a spus Storrvik.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău