Nord Stream 2 | Un tribunal din Germania obligă Rusia să împartă gazoductul cu concurenții din Europa pentru a limita monopolul energetic

  • 26 August 2021 18:55
Nord Stream 2 | Un tribunal din Germania obligă Rusia să împartă gazoductul cu concurenții din Europa pentru a limita monopolul energetic

Rusia va trebui să împartă controlul asupra noului său gazoduct Nord Stream 2 către Germania, în conformitate cu normele antitrust ale Uniunii Europene, în urma unei hotărâri judecătorești luate de un tribunal din Düsseldorf.

Gazprom, furnizorul rus de gaze naturale care deține gazoductul, va trebui să cedeze gestionarea zilnică a operațiunilor sale unei terțe părți independente, în conformitate cu legislația UE menită să limiteze monopolurile energetice, a declarat miercuri (25 august) un tribunal german din Düsseldorf, informează EU Observer, citat de CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, Gazprom va trebui să scoată la licitație jumătate din capacitatea sa pentru a fi utilizată de concurenții din Europa, potrivit hotărârii judecătorești.

Această decizie judecătorească este în conformitate cu noua directivă europeană privind gazele naturale, negociată de președinția română a Consiliului Uniunii Europene în anul 2019 și care a intrat în vigoare în același an. Directiva a scutit conductele existente, însă ea se aplică celor noi.

Noile reguli prevăd că ”principiile legislației UE în materie de energie vor fi aplicate tuturor conductelor de gaz din și înspre țările terțe”. Practic, scopul modificării propuse a Directivei privind gazele naturale este de a se asigura faptul că liniilor de transport al gazelor dintre un stat membru și o țară terță li se aplică normele care reglementează piața internă a UE a gazelor naturale. 

Consorțiul Nord Stream 2, deținut de Gazprom, a susținut că gazoductul său este “finalizat”, deoarece finanțarea de 10 miliarde de euro pentru acesta era deja în vigoare până atunci. Dar, având în vedere că aproximativ 15 km din cei 1.230 km de conductă mai trebuie să fie instalați în Marea Baltică, tribunalul din Düsseldorf a respins solicitarea consorțiului.

“Conducta nu a fost construită complet și, prin urmare, nu a fost finalizată în conformitate cu legea”, a declarat miercuri tribunalul într-o declarație.

“Pe baza cadrului legal aplicabil la acel moment, compania a făcut investiții în valoare de miliarde de euro cu mult înainte ca Comisia Europeană să își anunțe planul de modificare [a legislației UE privind energia]”, a precizat Nord Stream 2.

Iar hotărârea de la Düsseldorf “demonstrează impactul discriminatoriu al directivei UE modificate privind gazele naturale”, a adăugat aceasta.

Gazprom poate face apel la verdictul de la Düsseldorf la Curtea Supremă din Germania.

Decizia tribunalului din Düsseldorf vine în contextul în care gazoductul Nord Stream 2 a primit și undă verde politică transatlantică pentru a fi finalizat, după ce Statele Unite și Germania au ajuns la 22 iulie la un acord privind gazoductul Nord Stream 2, Berlinul asumându-și obligația de a impune sancțiuni Rusiei în cazul în care Moscova va amenința securitatea energetică a vecinilor săi și a aliaților SUA din Europa.

Acordul respectiv, asemenea directivei europene a gazului, reprezintă instrumente prin care europenii și americanii caută să se asigure că Moscova nu va putea utiliza gazoductului ca o “armă geopolitică”, sporind monopolul european de gazul rusesc și vulnerabilitățile de securitate energetică.

Decizia tribunalului din Düsseldorf poate reprezenta și o victorie pentru Ucraina, atât Kievul, cât și capitalele occidentale urmărind ca Ucraina să rămână o țară de tranzit a gazului rusesc către Europa. Această hotărâre urmează și vizitelor pe care Angela Merkel, cancelarul german aflat pe finalul carierei sale politice, le-a întreprins săptămâna trecută la Moscova și la Kiev pentru întrevederi cu președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău