Noile meniuri elaborate de Ministerul Sănătății nu sunt respectate. Lipsește utilajul necesar

  • 07 Februarie 2017 15:42
Noile meniuri elaborate de Ministerul Sănătății nu sunt respectate. Lipsește utilajul necesar

Noile meniuri elaborate de Ministerul Sănătății nu sunt respectate în multe instituții, se plâng părinții copiilor care au participat astăzi la o ședință a Comisiei parlamentare speciale privind alimentația în școli și grădinițe.

De asemenea, grădinițele nu sunt dotate cu tehnica necesară pentru a pregăti mâncare sănătoasă pentru copii și, totodată, se confruntă cu lipsa bucătarilor și a lucrătorilor auxiliari. 

Copiii continuă să fie alimentați în grădinițe cu prea multe produse de panificație și cu prea puține fructe și legume, au spus părinții la întrevederea cu deputații din comisia specială. Mama unui copil venită de la Orhei, Aliona Botnaru, a menționat că, practic în fiecare zi, copiii sunt hrăniți cu budinci, pe care cei mai mulți copiii nu le mănâncă. O altă problemă ține de utilajul învechit și de lipsa bucătarilor, mai spune Aliona Botnaru.

”Din 10 zile de meniu, 8 zile sunt cu budinci. Cea mai sofisticată budincă este din griș cu varză. Din 131 de copii, numai unul a mâncat budinca. Instituțiile nu sunt gata să aplice acest meniu nou, din punct de vedere al utilajului tehnic. În instituția noastră nu este rolă pe aburi, blendere nu sunt”, a declarat Aliona Botnaru.

Astfel, noile meniuri elaborate de Ministerul Sănătății, care ar fi trebuit să le înlocuiască pe cele vechi, fiind adaptate în funcție de anotimp și având mai multe fructe și legume de sezon, nu se regăsesc în farfuriile copiilor. 

”Meniurile noi sunt bune, dar nu sunt respectate. Problema cea mai mare este lipsa fructelor proaspete și legumelor. Ni se spune că nu au. Bine, dar mere autohtone avem, morcov crud avem, vara sunt perele, cireșele, sunt strugurii toamna, adică, se poate. În schimb li se dă copiilor, în loc de fructe și legume proaspete, budincă, pâine, franzele, chifle”, a spus Carolina Chirilescu, reprezentanta unui grup de părinți din municipiul Chișinău. 

Deputatul socialist, Radu Mudreac, președinte al comisiei speciale, a declarat că verificările în grădinițe continuă. Totodată, problema meniurilor va fi discutată cu Ministerul Sănătății.

”În câteva zile o să avem o ședință comună cu Ministerul Sănătății, pentru că din meniurile propuse, copiii sau nu le consumă, sau nu sunt în concordanță cu doleanțele și necesitățile părinților”, a declarat Radu Mudreac.

Activitatea Comisiei parlamentare speciale privind alimentația copiilor a început ca urmare a unui dosar inițiat de CNA privind licitații trucate la achiziția produselor alimentare în grădinițele din capitală. Atunci s-au constatat că în grădinițe au fost livrate produse alimentare alterate sau cu termenul expirat. Comisia specială va prezenta un raport final în cadrul Parlamentului, până la data de 23 martie 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău