NOI ȘI EUROPA | PODCAST: Tarifele de roaming pentru cetățenii R.Moldova: de ce este important acest aspect când mergem să călătorim în UE

  • 21 Februarie 2020 17:21
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi la „Noi si Europa” discutăm despre o problema importantă și anume despre tarifele de roaming pentru cetățenii Republicii Moldova. De ce este important acest aspect atunci când mergem să călătorim în țările din Uniunea Europeană, discutăm astăzi cu Mihai Moghildea, expertul IPRE.

Mihai, bună ziua, spune-ne te rog de ce crezi că este importantă problema tarifelor de roaming pentru cetățenii Republicii Moldova.

Tarifele de roaming au devenit din ce în ce mai importante  odată cu creșterea numărului de cetățeni moldoveni care călătoresc în spațiul european. Dacă ne uităm la statisticile din ultimii 5 ani, observăm că peste 2,1 milioane de cetățeni moldoveni au călătorit în Uniunea Europeană în baza acordului liberalizat de vize, iar peste 6 milioane de intrări au fost înscrise în registrul de frontieră al Uniunii Europene. În acest context, tot mai mulți moldoveni călătoresc în Uniunea Europeana, tot mai mulți moldoveni se stabilesc cu traiul  în Uniunea Europeană, și asta înseamnă că ei utilizează diferite forme de comunicare cu prietenii, cu rudele lor din Republica Moldova, iar una dintre ele rămâne in continuare telefonia mobilă si roaming-ul. Este clar că, chiar in condițiile dezvoltării altor forme de comunicare, aplicații pe care le utilizam în viața de zi cu zi, telefonia mobile rămâne una din metodele principale de a comunica cu persoanele drag, si tarifele de roaming joacă un rol foarte important, pentru că, din păcate, operatorii noștri de telefonie mobilă aplică tarife mult mai mari decât operatorii din țările europene. Respectiv, dacă noi călătorim într-o țară din Uniunea Europeana și dorim să facem un apel, să telefonăm pe cineva de acasă, plătim de câteva ori mai mult decât costul unui apel, în mod normal, în țara noastră de reședință.

Ce pași întreprinde în acest moment Uniunea Europeana și Republica Moldova pentru a reduce tarifele de roaming, pentru că am spus anterior că ele sunt mult mai mari comparativ cu tarifele de roaming din alte țări ale Uniunii Europene, de exemplu, sau din alte țări din Europa.

Uniunea Europeana lucrează de mai mulți ani cu autoritățile din Republica Moldova pentru a facilita reducerea tarifelor de roaming la nivel regional în regiunea Parteneriatului Estic. De exemplu, ultima întâlnire în acest sens, a aut loc între 11 si 13 noiembrie 2019, când s-a desfășurat o ședință comună a Grupului de lucru al experților in roaming (REWG) din cadrul Rețelei Reglementatorilor din statele Parteneriatului Estic (EaPPeReg), si reprezentații ministerelor din tarile Uniunii Europene și a Parteneriatului Estic responsabili pe problema dată. În cadrul acestei întâlniri a fost prezentată o Foaie de parcurs pentru elaborarea unui Acord Regional de Roaming între țările membre ale Parteneriatului Estic. Aceasta foaie de parcurs joacă un rol foarte important pentru că se dorește semnarea unui acord prin care să fie reduse tarifele de roaming între Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaidjan și Armenia, pentru ca ulterior să fie reduse tarifele de roaming între aceste 6 țări și Uniunea Europeană. In acest sens, într-adevăr, se întreprind pași destul de importanți. Am văzut anul trecut inclusiv declarații venite din partea oficialilor de la București și Varșovia că se dorește reducerea tarifelor de roaming între Republica Moldova și România sau Polonia, dar și declarații venite de la Bruxelles în acest sens. Ca să fim mai expliciți, este o problemă care poate avea un impact destul de mare asupra oamenilor de rând din Republica Moldova și este clar că Uniunea Europeană o să încurajeze în acest sens desfășurarea anumitor acțiuni pentru a facilita cât de curând posibil reducerea  tarifelor de roaming și a crește comunicarea dintre cetățenii moldoveni aflați înafara Republicii Moldova și cei din țară.

 Mihai, care sunt bunele practici care au putea fi preluate din Uniunea Europeană și respectiv adaptate la contextul din Republica Moldova, în ceea ce ține de roaming.

 Bunele practice țin în primul rând de plafonările tarifare care trebuie reduse după experiența Uniunii Europene. În acest sens, cred că este important de menționat că Comisia Europeană a decis în 2006 reducerea graduală a tarifelor de roaming, într-o perioada de circa 10 ani. Primul proiect de rezonanță în acest sens a fost un proiect numit „Eurotarif”, ce prevedea un plafon tarifar pentru consumatori, în limita maximă de  0,49 euro și minimă de 0,24 euro. Practic prin acest proiect, a obligat operatorii de telefonie mobilă din Uniunea Europeană să concureze într-un anumit plafon, între 0,14 si 0,49 euro, și să nu crească prețurile pentru apelurile în roaming. Ulterior, aceste prețuri au fost micșorate la inițiativa Uniunii Europene, ajungându-se, spre exemplu, în anul 2017 ca in Uniunea Europeană, indiferent de țara în care te afli, sa se aplice aceleași prețuri la serviciile de telefonie mobilă, ca în țara ta de origine. Să presupunem că călătorești din Spania în Germania și telefonezi către un prieten din Polonia, atunci costul unui apel va fi exact ca un apel efectuat în Spania. Este clar că acest lucru este posibil odată ce există mai multă presiune din partea autorităților naționale asupra operatorilor de telefonie mobilă. Ca să vă dau un exemplu, în anul 2007, pentru un apel de un minut efectuat în Uniunea Europeană, în zona de roaming, cetățenii achitau în mediu 50 de cenți pentru ca acest preț să fie redus treptat în anul 2016 la 5 cenți, si în anul 2017 sa dispară complet. Daca ne uităm la prețurile care sunt fixate de unii operatori de telefonie mobilă din Republica Moldova, atunci pentru un apel de un minut în zona de roaming, se achita de la 2 pana la 5 euro, ceea ce este un preț foarte mare comparativ cu prețurile la nivel național, care probabil nu depășesc limita de 10 cenți aproximativ per minut. Este clar că noi trebuie să luăm acțiuni imediate pentru a facilita comunicarea între cetățenii moldoveni aflați în afara țării și cei din țară.

Dar mai ales pentru că avem un număr atât de mare de cetățeni moldoveni care se află peste hotare și poate că aceste tarife de roaming care vor fi ajustate ne vor ajuta să simțim și mai mult faptul că suntem parte a spațiului european. Mihai, mulțumesc pentru această intervenție pe care am avut-o astăzi, iar pe dumneavoastră, doamnelor și domnilor, vă așteptăm și săptămâna viitoare la o noua rubrică „Noi și Europa” pentru a discuta subiecte care ne leagă de Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău