NOI și EUROPA | Mihai Mogâldea: „Costurile pe care trebuie să și le asume Republica Moldova pentru organizarea Summitului Comunității Politice Europene sunt mult mai mici decât beneficiile pe care le vom obține” (AUDIO)

  • 15 Mai 2023 08:09
0%
00:00:00
00:00:00

Decizia de a oferi dreptul Republicii Moldova de a organiza Summitul Comunității Politice Europene trebuie privită ca o recunoaștere a progreselor și a succesului Republicii Moldova pe dimensiunea promovării unor reforme importante în ultimii ani, dar și prin prisma suportului larg acordat de RM pentru Ucraina după invazia Rusă la 24 februarie 2022, spune Mihai Mogâldea, director adjunct al Institului pentru Politici și Reforme Europene în emisiunea “Noi și Europa” de la Radio Chișinău.

Potrivit acestuia și din punct de vedere diplomatic este un succes faptul că Republica Moldova pentru prima dată în istorie reușește să reunească peste 40 de șefi de stat și de guvern.

“În același timp miza acestui summit pentru Republica Moldova ține promovarea aspirațiilor noastre europene, prioritățile noastre pentru anii următori, dar și să punctăm provocările cu care ne confruntăm, asistența de care avem nevoie pentru a soluționa problemele identificate. Totodată acest eveniment oferă o șansă importantă de a promova imaginea RM în afară. Și aici vorbesc de turism, investiții, relațiile comerciale cu alte state și cu siguranță aceste   aspecte pot avea un impact asupra bunăstării asupra cetățenilor din Republica Moldova și aduce mai multe fonduri la bugetul public din care ulterior să fie finanțate mai multe proiecte la nivel național”.

Costurile pe care trebuie să și le asume Republica Moldova pentru organizarea Summitului Comunității Politice Europene sunt mult mai mici decât beneficiile pe care le vom obține, subliniază Mihai Mogâldea, care adaugă că  până la urmă Republica Moldova nu are prea multe mecanisme prin care se poate promova, iar acest eveniment ne oferă posibilitatea să o facem și trebuie să profităm la maxim. 

În opinia lui Mihai Mogâldea așteptarea cea mai mare a autorităților RM de la acest summit este să reușim să avansăm dialogul la nivel diplomatic și să promovăm interesele noastre naționale.

De cealaltă parte, așteptările țărilor europene țin de o înțelegere mai bună a necesităților statelor care se află în vecinătatea europeană și a domeniilor de interes comun care ar putea fi exploatate, cum ar fi cel energetic.

Directorul  adjunct al Institului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâlda a mia declarat în emisiunea “Noi și Europa“ că decizia de a organiza Adunarea Națională “Moldova Europeană”, pe 21 mai, cu o săptămână înaintea Summitului Comunității Politice Europene,  ar putea fi una simbolică. Evenimentul este legat pe de o parte de dorința autorităților Republicii Moldova de a transmite un mesaj către oficialii europeni și  presa europeană,  că în Republica Moldova societatea susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, evenimentul din 21 mai are scopul de a mobiliza cetățenii Republicii Moldova în jurul procesului de integrare europeană,  pentru că socitatea noastră nu este parte a ceea ce se numește “procesul de aderare la Uniunea Europeană”. Autoritățile trebuie să se gândească la metode prin care să includă oamenii în acest proces, consideră Mihai Mogâldea.

În primul rând trebuie să ne gândim cum oamenii pot fi mai bine informați despre beneficiile apropierii de Uniunea Europeană, despre ce va adduce aderarea la Uniunea Europeană pentru ei, pentru comunitățile în care trăiesc, dar totodată să participle în proces la nivel local, acolo unde vor veni bani europeni. Avem de exemplu câteva sute de proiecte finanțate prin programul Satul European. Trebuie să promovăm idea ca oamenii să vină ei cu propuneri de proiecte care ar putea fi finațate în satul în care locuiesc. Și această Adunare dacă își va atinge acest scop de a crește nivelul de informare, de înțelegere a ce înseamnă oportunitățile de aderarea la Uniunea Europeană, va fi una de success.     

*Comunitatea Politică Europeană  este gândită, la inițiativa Franței, ca o platformă de dialog politic a celor 27 de state membre ale Uniunii Europene cu 17 parteneri europeni (partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein). Prima reuniune a Comunității Politice Europene  a avut loc în octombrie la Praga, iar cea de-a doua urmează să se desfășoare pe 1 iunie la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,6 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău