Noi reguli privind regimul de aflare a mașinilor străine pe teritoriul Republicii Moldova. Precizările Serviciului Vamal

  • 25 Ianuarie 14:20
Noi reguli privind regimul de aflare a mașinilor străine pe teritoriul Republicii Moldova. Precizările Serviciului Vamal

Serviciul Vamal a venit cu precizări suplimentare privind calcularea termenului legal permis de aflare pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a mijloacelor de transport declarate prin acțiune și plasate sub regim vamal de admitere temporară, urmare a intrării în vigoare la început de an a unor modificări la Codul Vamal.

Potrivit instituției, mijloacele de transport auto care au fost anterior introduse și declarate prin acțiune de către persoanele fizice cu domiciliu în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu, dar au fost scoase de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova până la data 01.01.2023, termenul de admitere temporară va fi de 180 zile de la data primei intrări în Republica Moldova, scrie Bizlaw.md.

Pentru mijloacele de transport auto care au fost introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova și declarate prin acțiune până la data  de 01.01.2023 și care se află în continuare pe teritoriul vamal al Republicii Moldova de către persoanele fizice cu domiciliu în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis de țara în care au domiciliu, termenul de admitere temporară se va calcula în condițiile prevederilor legale anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 356/2022, adică 3 ani, până la prima scoatere a acestora de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.

În cazul în care după intrarea în vigoare a Legii nr. 356/2022, mijloacele de transport auto declarate prin acțiune de către persoane fizice cu domiciliu în orice alt stat străin și care dețin permis de conducere în țara în care au domiciliu, intrate pe teritoriul țării și termenul de aflare fiind mai mare de 180 de zile, aceste mijloace de transport fiind scoase de pe teritoriul vamal și ulterior fiind introduse, se pot afla în regim de admitere temporară pe teritoriul țării pe un termen nou de până la 180 de zile.

Serviciul Vamal precizează că urmare a intrării în vigoare a modificărilor operate la Codul vamal al Republicii Moldova a fost exclusă prevederea conform căreia mijloacele de transport auto introduse pe teritoriul vamal de către persoanele fizice cu domiciliul în orice stat străin și care dețin permis de conducere emis în țara în care au domiciliu, declarate prin acțiune, se pot afla pe teritoriul vamal al Republicii Moldova pe un termen mai mare de 180 zile, până la 3 ani. 

Această prevedere a fost exclusă în vederea racordării cadrului legal național la prevederile aqu-lui comunitar și la prevederile Convenției privind admiterea temporară încheiată la Istanbul, conform căreia ”Mijloacele de transport de uz particular pot rămâne pe teritoriul de admitere temporară o perioadă continuă sau nu de 6 luni, în intervalul de 12 luni”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-0,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
-0
Tue
0
Wed
-0
Arhivă Radio Chișinău