Noi reguli la calcularea, declararea și achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat pentru zilieri

  • 13 Martie 2023 12:26
Noi reguli la calcularea, declararea și achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat pentru zilieri

Mai multe modificări la pct. 1.9 din anexa nr 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale au intrat în vigoare din 1 martie, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Acestea sunt obligatorii pentru beneficiarii de lucrări - întreprinderi sau organizații cu statut de persoană juridică ori fizică, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, pentru care zilierii exercită activități necalificate cu caracter ocazional.

Astfel, din această lună, beneficiarii de lucrări urmează să calculeze, să declare și să achite contribuții de asigurări sociale de stat pentru persoanele fizice care exercită activități în calitate de zilieri în temeiul Legii nr.22/2018 privind exercitarea unei activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, cu excepția persoanelor care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct.1.1-1.8 ale anexei nr 1 la Legea privind sistemul public de asigurări sociale, conform tarifului de 6% la remunerația zilnică, scrie Bizlaw.

Prin urmare, beneneficiarii de lucrări, începând cu 1 martie 2023, urmează să calculeze, să declare și să achite contribuții de asigurări sociale de stat la remunerația tuturor persoanelor, care desfășoară activitate necalifificată cu caracter ocazional în calitate de zilier, inclusiv pensionari și persoane cu dizabilități, și se exceptează numai persoanele, care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct.1.1-1.8 din anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999.

CNAS recomandă beneficiarilor de lucrări în calitate de plătitori de contribuții la bugetul asigurărilor de stat să se conformeze prevederilor actelor normative, respectiv, să calculeze, să declare și să achite contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii în termenii stabiliți.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău