Noi reguli de angajare în Serviciul de Protecție și Pază de Stat, avizate în cadrul Comisiei juridice

  • 06 Mai 2020 19:51
Noi reguli de angajare în Serviciul de Protecție și Pază de Stat, avizate în cadrul Comisiei juridice

Tinerii care au împlinit 18 ani ar putea deveni ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat /SPPS/.

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, convocată astăzi în ședință on-line, a avizat un proiect de modificare a Legii cu privire la SPPS, comunică MOLDPRES.

Astfel, noua lege va defini expres categoria demnitarilor Republicii Moldova care vor beneficia de protecție de stat. Este vorba de Președintele Republicii Moldova, Președintele Parlamentului, Prim-ministrul, ex-Președintele Republicii Moldova pe o perioadă de patru ani, ex-Președintele Parlamentului și ex-Prim-ministrul pe o perioadă de un an, în cazul în care ex-demnitarii au deținut funcțiile respective cel puțin un an de zile. 

Legislația va fi completată și la capitolul ce ține de drepturile SPPS. Instituția va putea să solicite autorizarea introducerii armelor și munițiilor de către personalul serviciilor omoloage de peste hotare, care asigură securitatea demnitarilor străini aflați în vizită în țara noastră; să autorizeze utilizarea spațiului aerian de către aeronavele fără pilot, care execută zboruri de aerofotografiere și filmare la sediile de lucru, reședințele, precum și la locațiile unde se desfășoară misiuni de protecție; să intervină pentru prevenirea și contracararea acțiunilor de natură să pună în pericol viața, integritatea fizică, sănătatea și libertatea de acțiune ale persoanelor beneficiare de protecție de stat; să întreprindă măsuri pentru asigurarea asistenței medicale, profilactice și terapeutice a persoanelor beneficiare de protecție de stat.

Vor fi modificate și condițiile de încadrare a colaboratorilor SPPS. Astfel, vor putea fi angajați în SPPS tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, prevederile actuale stabilesc vârsta de 21 de ani. Totodată, ofițerii de protecție vor putea fi detașați în organizații internaționale și autorități ale administrației publice pentru executarea unor funcții în interesul statului.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău