Noi prevederi pentru șoferii care se înțeleg cu persoanele vătămate, de astăzi în vigoare

  • 06 Ianuarie 2019 14:11
Noi prevederi pentru șoferii care se înțeleg cu persoanele vătămate, de astăzi în vigoare

Șoferii care au cauzat vătămări medii a integrității sau a sănătății vor scăpa de răspundere penală dacă vor reuși să ajungă la o înțelegere cu persoana care a avut de suferit, conform completărilor la art. 109 alin (1) din Codul penal, care au intrat astăzi în vigoare.

Prin urmare, împăcarea părților va putea fi aplicată și în cazul încălcărilor prevăzute la art 264 alin (1) din Codul penal, adică dacă nerespectarea regulilor de securitate a circulației sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport a cauzat din imprudență o vătămare medie a integrității corporale sau a sănătății, menționează BizLaw.md

Până la efectuarea acestor modificări, această încălcare se pedepsea cu amendă în mărime de până la 650 unități convenționale, adică până al 32.500 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani cu sau fără privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de până la doi ani.

Potrivit Codului penal, împăcarea este actul de înlăturare a răspunderii penale pentru o infracțiune ușoară sau mai puțin gravă, dacă persoana nu are antecedente penale pentru infracțiuni similare comise cu intenție sau dacă în privința sa nu a mai fost dispusă încetarea procesului penal, ca rezultat al împăcării, pentru infracțiuni similare comise cu intenție în ultimii cinci ani.

Autorul proiectului spune că această infracțiune este una materială, iar pericolul social al acesteia se află în legătură cauzală directă cu survenirea urmării prejudiciabile, adică cu vătămarea medie a integrității corporale a sănătății. Prin urmare, latura subiectivă în privința acestor urmări trebuie să se caracterizeze prin imprudență în una din cele două forme ale sale, neglijență sau sineîncredere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău