Noi norme rutiere în UE. Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi depistați mai ușor

  • 24 Aprilie 21:00
Noi norme rutiere în UE. Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi depistați mai ușor

Parlamentul European a votat, miercuri, noi norme rutiere pentru țările UE. Eurodeputații au consolidat cooperarea transfrontalieră a statelor membre în investigarea încălcărilor normelor rutiere pentru a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate.

A fost extinsă lista încălcărilor rutiere care declanșează investigații transfrontaliere, va fi o cooperare sporită între statele membre ale UE pentru aplicarea amenzilor șoferilor străini periculoși, scrie Digi24.

Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare. În plus, la cererea statului membru în care a avut loc încălcarea, țara de reședință a autorului încălcării poate prelua colectarea amenzilor rutiere, cu condiția ca suma să fie mai mare de 70 euro și să nu fi fost plătită după epuizarea tuturor opțiunilor legale.

În condițiile în care aproximativ 40% din încălcările transfrontaliere ale normelor de circulație rămân în prezent nepedepsite, deputații europeni au actualizat normele pentru a determina țările UE să coopereze mai mult și să se ajute reciproc în găsirea conducătorilor auto străini care au comis o încălcare, arată un comunicat de presă al Parlamentului European.

Noile norme obligă autoritățile naționale să răspundă fără întârziere cererilor din partea unei alte țări din UE și în termen de cel mult două luni de la colectarea informațiilor necesare.

În plus, la cererea statului membru în care a avut loc încălcarea, țara de reședință a autorului încălcării poate prelua colectarea amenzilor rutiere, cu condiția ca suma să fie mai mare de 70 euro și să nu fi fost plătită după epuizarea tuturor opțiunilor legale.

Ce tipuri de încălcări ale normelor rutiere sunt vizate

Normele actualizate vor extinde lista încălcărilor rutiere comise de conducătorii auto nerezidenți care declanșează cooperarea transfrontalieră și care pot duce la o amendă. Pe lângă încălcările actuale (excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau neoprirea la semaforul roșu), lista va fi completată cu elemente noi precum parcarea periculoasă, depășirea periculoasă, încălcarea unei linii continue și părăsirea locului unui accident.

Termen clar și interdicție pentru colectorii privați de datorii

Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare. Notificarea încălcării regulilor rutiere trebuie să includă momentul și circumstanțele încălcării, precum și informații privind modul de contestare a amenzii.

La inițiativa eurodeputaților, entităților private li se va interzice să ajute țările UE să colecteze amenzi rutiere de la șoferii străini (după doi ani de la transpunerea normelor în legislația națională).

Va fi înființat un portal online

Pentru a spori transparența și a facilita punerea în aplicare a noilor norme, Comisia are sarcina de a crea un portal online care să conțină informații precum noile normele, opțiunile de recurs și amenzile rutiere relevante.

„Pentru a spori siguranța rutieră, țările UE trebuie să coopereze și să dispună de instrumente eficiente de pedepsire a celor care încalcă regulile de circulație din străinătate. Normele actualizate vor contribui la realizarea acestui obiectiv, dar sunt benefice și pentru conducătorii auto, care vor primi informații într-un interval de timp strict, într-o limbă pe care o înțeleg și cu o descriere a procedurii de recurs.

Interzicerea utilizării unor companii private pentru a încasa amenzile va proteja în mod eficace conducătorii auto împotriva escrocheriilor și a scurgerilor de date cu caracter personal”, a afirmat raportorul PE, Kosma Złotowski (CRE, Polonia), conform sursei citate. Noile norme legate de schimbul transfrontalier de informații privind încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră au fost adoptate de către Parlamentul European cu 570 voturi „pentru”, 36 voturi „împotrivă” și 24 abțineri.

După ce și Consiliul le va aproba, țările UE vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a se pregăti pentru punerea lor în aplicare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,63 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău