Noi furtuni violente în SUA, la scurt timp după ce Joe Biden i-a vizitat pe sinistrații din Kentucky

  • 16 Decembrie 2021 12:52
Noi furtuni violente în SUA, la scurt timp după ce Joe Biden i-a vizitat pe sinistrații din Kentucky

Noi furtuni violente s-au abătut asupra regiunii Midwest din Statele Unite, miercuri seară, la câteva ore după ce președintele american Joe Biden a mers în statul Kentucky, puternic afectat de tornadele care au făcut zeci de victime. Șeful statului american a promis ajutor federal pentru familiile de sinistrați.

Serviciul american de meteorologie, NWS, a emis o avertizare privind un sistem atmosferic "extrem de violent" miercuri seară, susceptibil "să bată recorduri" și să provoace "o mulțime de fenomene meteorologice periculoase" în mai multe state din centrul și nordul țării, mai ales vânturi periculoase, ninsori, furtuni, tornade și riscuri de incendii, notează AFP, scrie digi24.ro.

"Aceste furtuni au potențialul de a produce rafale extreme care pot să ajungă la 160 km/h, precum și una sau două tornade puternice" în Iowa și Minnesota, a avertizat National Weather Service, recomandând rezidenților, prin intermediul unui mesaj pe Twitter, să se adăpostească în spații sigure.

400.000 de persoane, în continuare fără curent electric din cauza vremii

Peste 400.000 de persoane erau în continuare private de electricitate în mai multe state americane miercuri seară, inclusiv în Colorado, Kansas, Missouri și Iowa, potrivit site-ului Poweroutage.

Noile evenimente meteorologice s-au produs la câteva zile după ce mai multe tornade violente au lovit câteva state americane din centrul și sudul țării, inclusiv Kentucky, unde președintele Biden s-a deplasat în cursul zilei de miercuri.

"Aceste tornade au devastat totul în calea lor - case, companii, lăcașuri de cult, visurile voastre, viețile voastre", a declarat președintele american într-un scurt discurs pe care l-a ținut în Dawson Springs, una dintre localitățile cele mai afectate.

Guvernul federal "va acoperi 100% din costurile aferente lucrărilor de curățare timp de 30 de zile. Păstrați-vă încrederea. Vom reuși, vă promit acest lucru (...) Nimeni nu vă va abandona", a promis liderul de la Casa Albă.

Joe Biden, după ce a survolat zona sinistrată, a vizitat apoi Mayfield, un alt orășel lovit de o tornadă care a devastat vinerea trecută acest stat majoritar rural și conservator, unde a făcut cel puțin 74 de victime, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Joe Biden a stat de vorbă cu sinistrații

În timpul celor două vizite, președintele american s-a oprit de mai multe ori pentru a discuta cu o femeie așezată pe ruinele unei clădiri, pentru a îmbrățișa un sinistrat și pentru a sta de vorbă cu o tânără care purta pe umeri un drapel al Statelor Unite.

În jurul lui se aflau clădiri prăbușite, grămezi de cărămizi, ramuri de copaci și mormane de moloz, pe care încercau să le evacueze mai multe echipe de muncitori cu ajutorul unor utilaje folosite în construcții.

"Am văzut un grup de oameni incredibili, care se reunesc și se ajută reciproc. Și care sunt plini de speranță", a declarat Joe Biden în fața jurnaliștilor.

Într-o reuniune cu lideri locali, organizată într-un hangar în care erau stocate provizii și sticle de apă, președintele american a făcut următoarea declarație: "Nu există tornade roșii sau tornade albastre", referindu-se la culorile folosite în mod tradițional de Partidul Republican și de Partidul Democrat.

În acel fenomen meteorologic excepțional, care a făcut cel puțin alte 14 victime și în statele Tennessee, Illinois, Missouri și Arkansas, Joe Biden a găsit o rară ocazie pentru a reconstrui unitatea națională, după ce a promis în timpul campaniei sale electorale că își dorește să reunifice o Americă profund divizată.

Joe Biden nu s-a deplasat într-un teritoriu care îi este favorabil din punct de vedere politic: deși Kentucky are un guvernator democrat, acest stat a acordat majoritatea voturilor sale republicanului Donald Trump în timpul alegerilor prezidențiale din 2020. Iar în timpul vizitei sale de miercuri, jurnaliștii au zărit un drapel cu numele lui Trump arborat pe o camionetă.

Înaintea plecării sale, președintele american a anunțat că nu va politiza acea vizită și s-a menținut într-un registru care îi este familiar: cel al empatiei și al consolării.

Joe Biden a evocat, cu mare precauție, o legătură între aceste tornade și schimbările climatice, deși în luna septembrie, constatând ravagiile făcute de furtuna Ida la New York și în New Jersey, a vorbit despre un "cod roșu" climatic și a profitat de ocazie pentru a lăuda marile sale proiecte de investiții.

"Trebuie să fim foarte prudenți. Nu putem să spunem cu o certitudine absolută că astfel de evenimente sunt legate de schimbările climatice", a declarat el luni, când a descris furtunile de vinerea trecută folosind sintagma "evenimente neobișnuite".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău