Noi discuții în cadrul procesului de negociere a Acordului de liber schimb cu țările EFTA. Ministrul Gaibu a reiterat necesitatea unei deschideri mai aprofundate

  • 22 Iunie 2022 08:00
Noi discuții în cadrul procesului de negociere a Acordului de liber schimb cu țările EFTA. Ministrul Gaibu a reiterat necesitatea unei deschideri mai aprofundate

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a participat la Reuniunea Ministerială EFTA - Asociația Europeană de Liber Schimb, din care fac parte Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Ministrul Gaibu a fost prezent la întrunirea celor două comitete EFTA în contextul în care țara noastră este în proces de negociere a Acordului de liber schimb cu țările EFTA.

Totodată, ministrul Gaibu a prezentat poziția Republicii Moldova, precum și prioritățile și interesele economice ale țării, în condițiile geopolitice din regiune. Ministrul a explicat modul în care războiul din Ucraina afectează economia Republicii Moldova și a reiterat necesitatea de reorientare pe alte piețe de desfacere și încheiere de noi acorduri comerciale avantajoase cu partenerii externi. 

“Este foarte important ca un proces de negociere să ia în calcul diferențele de dezvoltare, structura economiei, potențialul de export și ceea ce este mai important în zilele noastre - perspectiva geopolitică. Contăm pe solidaritatea EFTA pentru a face față realităților cu care ne confruntăm. Suntem mai mult ca oricând interesați de extinderea cooperării cu partenerii noștri comerciali, având necesitatea unei liberalizări vaste, extinderea gamei de produse în comerțul nostru bilateral și dezvoltarea economică. Astfel, Republica Moldova își poate deschide piața pentru partenerii care vor putea face același lucru, în condiții reciproc avantajoase”, a menționat ministrul în cadrul sesiunii de lucru.

În cadrul evenimentului, s-au întrunit Comitetul Parlamentar EFTA, care reprezintă un forum al parlamentarilor din statele EFTA și Comitetul Consultativ EFTA, care este format din reprezentanți la nivel înalt ai sindicatelor și organizațiilor patronale ale statelor membre. Structurile menționate examinează și oferă expertiză în domeniul politicii comerciale a EFTA.

Astfel de reuniuni ministeriale oferă reprezentanților țărilor o platformă vastă de comunicare care pun în discuție subiecte de importanță majoră, precum: cooperarea comercială multilaterală, extinderea liberalizării schimburilor comerciale de mărfuri și servicii, noile instrumente de facilitare a comerțului, impulsionarea dezvoltării IMM etc.

EFTA (European Free Trade Association/Asociația Europeană a Liberului Schimb) este o organizație interguvernamentală formată din 4 state membre – Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, a cărei misiune este promovarea comerțului liber și integrarea economică între statele membre, precum și partenerii externi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău