Noi detalii despre convorbirea telefonică Zelenski-Biden

  • 10 Decembrie 2021 11:36
Noi detalii despre convorbirea telefonică Zelenski-Biden

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut, joi seară, o discuție la telefon cu omologul său american, Joe Biden, căruia i-a adus la cunoștință pașii necesari pentru implementarea acordurilor de pace de la Minsk privind situația din Donbas - scrie Korrespondent.

Andri Sibiga, șeful adjunct al cancelariei prezidențiale de la Kiev, a explicat că partea ucraineană a prezentat propria viziune strategică în acest sens, care se bazează pe interesul național al Ucrainei.

"Obiectivul cheie pentru noi este să readucem pacea în statul ucrainean, în casele ucrainene" - a subliniat Sibiga, amintind că Ucraina a propus în cadrul Grupului de Contact Trilateral un nou armistițiu în Donbas, un schimb de prizonieri și deschiderea unor noi puncte de control în zona liniei frontului. Reprezentantul cancelariei prezidențiale ucrainene a mai declarat că președintele Zelenski este pregătit pentru negocieri directe cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a debloca procesul de pace. Totodată, Andri Sibiga a negat acuzațiile că Biden și Putin ar fi purtat negocieri cu privire la Ucraina fără ca partea ucraineană să fie consultată. Potrivit acestuia, în ajunul videoconferinței Putin-Biden din 7 decembrie, Biroul Președintelui de la Kiev și șeful acestei instituții, Andri Ermak, au purtat o serie de negocieri cu partea americană, precum și cu alți parteneri cheie ai Ucrainei.

"Aceasta înseamnă coordonare a unor măsuri internaționale importante, cum ar fi conversația Biden-Putin și alți pași care vor fi întreprinși în continuare" - a explicat Sibiga. Acesta a mai menționat că, în timpul convorbirii telefonice dintre Zelenski și Biden, care au avut loc joi seară, s-a discutat și despre situația politică internă din Ucraina, precum și despre implementarea reformelor. "Cred că partea americană împărtășește pe deplin aceste preocupări, care se suprapun între ele. Este vorba atât de posibilitatea destabilizarii situației din interior, care nu contribuie nici la unitate, nici la stabilitate, cât și de contextul unei eventuale agresiuni externe" - a menționat șeful adjunct al Biroului Președintelui de la Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău