Noi bombardamente ale aviației ruse asupra pozițiilor controlate de rebeli în sudul Siriei

  • 24 Iunie 2018 12:49
Noi bombardamente ale aviației ruse asupra pozițiilor controlate de rebeli în sudul Siriei

Rusia a bombardat sâmbătă seara zone controlate de rebeli în sudul Siriei, pentru prima oară de când ea a acceptat, în urmă cu aproape un an, un armistițiu în această parte a țării, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

Conform sursei menționate, Rusia a lansat circa 25 de lovituri asupra unor localități controlate de rebeli în estul provinciei Deraa.

OSDO nu a furnizat niciun bilanț.

"Intense raiduri aeriene ruse lovesc localități din estul provinciei Deraa, o premieră de la încheierea anul trecut a unui armistițiu privind sudul Siriei", a precizat Rami Abdel Rahman (OSDO).

Rusia, Statele Unite și Iordania au acceptat în iulie 2017, cu scopul de a reduce ostilitățile, să respecte o zonă de dezescaladare în zonele controlate de rebeli în sud.

De atunci, avioanele ruse - care operează în Siria din 2015 - au evitat să bombardeze poziții rebele din sud.

După ce a securizat capitala Damasc, armata siriană a trimis întăriri și se concentrează asupra sudului țării, unde rebelii controlează încă în mare parte provinciile Deraa și Soueida.

Potrivit OSDO, aviația regimului bombardează zonele rebele lansând inclusiv butoaie cu explozivi, o armă utilizată pentru prima oară după aproape un an la Deraa.

De marți, cel puțin 19 civili au fost uciși în zonele rebele.

De cealaltă parte, opt soldați ai regimului au murit în confruntările de sâmbătă cu rebelii, numărul pierderilor din această tabără ajungând, începând de marți, la 13. Peste 12.000 de sirieni au fugit din provincia Deraa în ultimele zile.

Conform Națiunilor Unite, aceste operațiuni ale regimului pun în pericol peste 750.000 de civili din regiune.

Cu ajutorul sprijinului militar al aliaților săi rus, iranian și Hezbollahul libanez, regimul sirian a reușit să recucerească peste 60% din țară după 2015.

În urma înfrângerilor suferite, rebelii nu mai dețin decât 11% din teritoriul sirian, în principal în nord, la frontiera cu Turcia. Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), ținta a mai multe ofensive, controlează mai puțin de 3% din țară, conform OSDO.

Conflictul din Siria s-a soldat din martie 2011 cu peste 350.000 de morți iar milioane de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău