NODUL GORDIAN | Veaceslav Negruță: Dacă cei responsabili de ancheta fraudei bancare se vor ocupa cu lucruri mărunte și vor închide ochii față de grupuri importante de beneficiari, atunci vom recupera tot mai puțin sau, practic, nimic

  • 08 Octombrie 2020 16:00
0%
00:00:00
00:00:00

Investigația asupra fraudei bancare trebuie să concerteze pe persoanele care au luat decizii și pe beneficiarii direcți sau indirecți ai mijloacelor extrase din sistemul bancar, atenționează expertul economic al Transparency International Moldova, Veaceslav Negruță, invitat în cadrul emisiunii Nodul Gordian. El s-a referit la aplicarea sechestrului pe active în valoare de 1,9 milioane de lei de la Victoriabank, instituție care din 2018 are ca acționari Banca Transilvania și BERD.

Veaceslav Negruță a atenționat asupra faptului că procurorii ar trebui să-și îndrepte eforturile pe urmărirea beneficiarilor reali ai fraudei bancare și să nu pună în pericol activitatea investitorilor europeni.

”Acest sechestru este aplicat incorect asupra activelor băncii, din simplul motiv că trebuie să fie urmărite și aplicate măsuri față de persoanele care au luat decizii, în 2014 în special, iar acele persoane, din câte înțelegem, nu mai sunt în Victoriabank. Acest sechestru ar trebui să fie explicat, argumentat din partea procurorilor, pentru că altfel ni se lasă impresia că e țintită activitatea băncii și acționarii actuali ai acestei bănci. Există niște lucruri de clarificat, dar ele pot fi clarificate fără a aplica sechestru, cu atragerea factorilor de decizie de la Banca Națională din acea perioadă și a celor care au fost implicați nemijlocit în gestionarea băncii până la venirea Băncii Transilvania în Victoriabank”, a subliniat Veaceslav Negruță.

Potrivit lui, șansele de recuperare a banilor furați sunt mai mici, odată cu trecerea timpului.

”Dacă autoritățile responsabile de anchetă se vor ocupa cu lucruri mărunte și vor închide ochii mai departe față de grupuri importante de beneficiari, dosarele lor fiind pendante în instanțe de ani de zile, cu siguranță vom recupera tot mai puțin sau, practic, nimic. Noi astăzi, din furtul miliardului, nu avem ce raporta. Recuperarea este echivalentă cu zero lei”, a punctat expertul.  

Amintim că recent, Guvernul de la Chișinău s-a văzut nevoit să reacționeze public, după ce în presă a fost publicată scrisoarea adresată premierului Ion Chicu din partea a doi înalți oficiali europeni, în care aceștia își exprimă îngrijorarea în legătură cu evoluțiile recente care pun în pericol sectorului bancar din Republica Moldova. Credibilitatea Republicii Moldova este în pericol, au semnalat directorul General al Directoratului General al Comisiei Europene pentru Politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea, Christian Danielsson, și Secretarul General al Serviciului European de Acțiune Externă, Helga Schmid. Cei doi diplomați le-a cerut autorităților de la Chișinău să se asigure că interesele investitorilor care au contribuit la transparentizarea sectorului bancar sunt protejate și că angajamentele față de partenerii săi internaționali și statul de drept sunt respectate. Din scrisoare mai înțelegem că este vorba despre investigații ce vizează frauda bancară, în care a fost vizată Victoriabank, ce are acum investitori europeni – BERD și Banca Transilvania din România. Oficialii europeni au îndemnat autoritățile de la Chișinău ”să investigheze persoanele care au participat la frauda bancară, inclusiv pe ale căror procese în apel continuă să fie amânate inexplicabil, iar și iar, și să nu vizeze investitorii internaționali care au venit în Republica Moldova cu bună credință și deschidere”.

Ca reacție, consilierul pe comunicare al prim-ministrului, Boris Harea a informat că scrisoarea înalților oficiali europeni nu a rămas fără răspuns. Potrivit lui, Guvernul a dat asigurări că interesele legale ale tuturor investitorilor în Republica Moldova vor fi protejate de stat, inclusiv și ale celor, care au cumpărat băncile moldovenești.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău