Nodul Gordian | Vanu Jereghi: Autoritățile trebuie să dea un răspuns foarte clar legat de cauzele infectării cu COVID-19 a unui număr mare de lucrători medicali

  • 14 Aprilie 2020 17:27
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritățile trebuie să dea un răspuns foarte clar legat de cauzele infectării cu COVID-19 a unui număr mare de lucrători medicali, să spun ce nu au întreprins la timp, afirmă directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), Vanu Jereghi, în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.

”Dacă mergem în continuare pe această cale, ne putem trezi fără medici și asta este problemă gravă pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova. Nici cei care au destul echipament de protecție nu sunt instruiți cum să-l folosească corect”, subliniază expertul.

IDOM a lansat recent un centru de criză pentru a le oferi asistență juridică persoanelor ale căror drepturi le sunt încălcate, în contextul pandemiei de coronavirus, în special adresându-se medicilor, polițiștilor și vameșilor, cei care sunt în prima linie în lupta cu COVID-19.

”Medicii, asistentele medicale, lucrează câte 24 de ore, dar oficial se înregistrează ca două ture separate, de câte 16 ore plus 8 ore. Asta este o problemă. Iar pentru această tură de 24 de ore, li se dau două costume, pe care le pot schimba în timpul mesei. Pentru că nu pot merge la baie, unii lucrători medicali poartă scutece, pentru că nu au posibilitatea să primească alt costum”, afirmă Vanu Jereghi, cu referire la plângerile pe care le examinează IDOM.

O problemă gravă o reprezintă și focarele din instituțiile rezidențiale, unde pe lângă bolile psihice pentru care sunt tratate persoanele internate, lucrătorii medicali trebuie să le aplice și tratamentul anit-COVID-19. De asemenea, expertul a atras atenția asupra sistemelor de ventilare vechi din unele instituții medicale, care favorizează răspândire noului coronavirus.

Vanu Jereghi și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu faptul că deputații sunt îndepărtați de la luarea deciziilor în această perioadă. El a amintit că suntem în an electoral și că unele decizii ale autorităților ar putea fi dictate de acest lucru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău