Nodul Gordian | Sorin Ioniță (Expert Forum București): „Pericolul cel mare este ca R. Moldova să rămână într-o „zonă gri”, pericolul cel mare e stagnarea, nu să fugă cineva cu țara în spate la Moscova”

  • 18 Mai 2021 16:09
0%
00:00:00
00:00:00

Miza alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova este formarea unei guvernări integre care să gestioneze corect resursele țării, este de părere analistul Sorin Ioniță, de la Expert Forum București. Pericolul cel mare este stagnarea Republicii Moldova într-o „zonă gri”, a atenționat Sorin Ioniță, în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.

„Guvernul următor contează foarte mult, adică contează dacă ai pe cineva cât de cât curat care să controleze resursele țării. Președinția, orice ar face, nu poate controla un buget, nu poate controla programul guvernamental, nu poate face curățenie în companiile de stat, în traficul la frontieră, deci, toate lucrurile astea prin care a fost „suptă” Moldova de resurse nu se pot regla de la președinție. Și atunci, contează foarte mult cine formează executivul și cine se așază pe pârghiile de control. Cred că ăsta este sensul, mai puțin geopolitica. Geopolitica este puțin exagerată în Moldova acum. Pericolul cel mare este ca Republica Moldova să rămână într-o „zonă gri”, pericolul cel mare e stagnarea, nu să fugă cineva cu țara în spate la Moscova. Moscova, Transnistria, zonele off-shore sunt doar niște debușee prin care o parte din clasa politică sifonează resursele țării și de asta au nevoie de această „zonă gri” și de situații incerte. Nu că ar vrea să se ducă acolo, că nu e loc pentru ei acolo. Asta e geopolitica Moldovei – să iasă din umbră, la lumină.

Cetățenii Republicii Moldova aspiră foarte mult la aceste reguli de bună purtare în politică și nu prea mai au răbdare să aștepte. Adică, ori se face ceva într-un an, doi trei, ori își iau toți tălpășița din țară și se duc prin alte părți. Asta este problema, oamenii, familiile, cei cu forța de muncă, nu mai au răbdare să stea încă 10 ani în starea asta de băltire. Asta este miza: este stagnare versus o licărire de speranță. Iar dacă lucrurile se așază ca lumea și începe o construcție europeană corectă, oricum nu e ușor, dar măcar oamenii văd o direcție de evoluție. Ce au văzut în ultimii doi ani i-a nemulțumit foarte tare și mi-e teamă că se va accentua trendul de plecare din țară”, a subliniat Sorin Ioniță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Sun
16
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău