Nodul Gordian | Societatea civilă – în apărarea independenței Curții Constituționale: ”Cerem politicienilor să înceteze atacurile” (AUDIO)

  • 06 Mai 2020 16:48
0%
00:00:00
00:00:00

Situația creată în jurul Curții Constituționale este un semnal pentru cetățeni și pentru partenerii de dezvoltare ai R. Moldova că ceva nu a mers bine în procesul de reformare a justiției, susține expertul Veaceslav Tofan, directorul executiv al Amnesty Internațional Moldova, una dintre organizațiile care au atenționat recent despre unele presiuni făcute de politicieni asupra justiției. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.

Din păcate, politicul la noi, de fiecare dată când vede că justiția acționează altfel decât în favoarea politicienilor, imediat apar presiuni și declarații precum că justiția nu este independentă. Au început aceste atacuri după ce a fost ales alt judecător la Curtea Constituțională și a fost suspendat Acordul de finanțare cu Federația Rusă. Situația creată acum în jurul Curții Constituționale este o dovadă că ceva nu a mers. Este un semnal și către partenerii de dezvoltare să monitorizeze cu mare atenție situația și să facă concluziile de rigoare, a remarcat Veaceslav Tofan.

Procuratura trebuie să investigheze eficient sesizările referitoare la presiunile asupra judecătorilor constituționali, iar politicienii trebuie să înceteze atacurile și intimidările, a subliniat și Consilierul juridic al Centrului de resurse Juridice, Ion Guzun.

Cel mai grav este că noi vedem că declarațiile acide ale politicienilor se întețesc. Vedem că, de exemplu unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii invocă faptul că asupra lor s-ar face presiuni, inclusiv cu demisia. La fel, sunt filați sau, cel puțin, invocă că sunt filați, la fel ca și ceea ce invocă judecătorii Curții Constituționale. De aceea am considerat important să cerem politicienilor să înceteze atacurile la adresa judecătorilor Curții Constituționale și a judecătorilor din sistemul judecătoresc. Procuratura General – să investigheze în mod serios aceste declarații, a punctat Ion Guzun.

Mai multe organizații non-guvernamentale și-au exprimat, într-un apel comun, îngrijorarea în legătură cu atacurile politicienilor împotriva Curții Constituționale și a sistemului judecătoresc și au cerut renunțarea imediată la acestea. ONG-urile au solicitat Procuraturii Generale investigarea din oficiu, rapidă și minuțioasă, a suspiciunilor de filaj a judecătorilor Curții Constituționale și să ofere detalii publice cu privire la acțiunile întreprinse. Reprezentanții societății civile au amintit că, în ultimele săptămâni, președintele Igor Dodon și unii deputați ai partidelor de guvernare au făcut mai multe declarații publice care pot fi considerate atacuri la adresa Curții Constituționale și a sistemului judecătoresc.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,37 m/s
Wed
21
Thu
22
Fri
24
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău