Nodul Gordian | Maia Sandu: Recunoașterea neutralității R.Moldova înseamnă renunțarea la obiectivul de integrare în Uniunea Europeană, nu doar în NATO (VIDEO/AUDIO)

  • 17 Decembrie 2019 16:20
0%
00:00:00
00:00:00

Nodul Gordian - 16 decembrie.

Fostul premier, Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, este invitata emisiunii Nodul Gordian. Ea a declarat că societatea va fi cu ochii pe dosarul privind finanțarea Partidului Socialiștilor și pe acțiunile procurorului general, dar acesta nu are suficient curaj să meargă pe asemenea dosare în care sunt vizați oameni politici cu funcții înalte în stat.

Totodată, ea subliniat că președintele Igor Dodon, lider informal al PSRM, acționează pentru a promova interesele Rusiei în Republica Moldova.

”Cu siguranță, Igor Dodon are datorii mari la Kremlin. Nu știm cât de mari sunt aceste datorii, dar ele sunt. În toată această perioadă, el a fost sprijinit și este sprijinit în continuare. Eu cred că Igor Dodon încearcă să-și promoveze propriile interese și, într-o anumită măsură, și interesele Kremlinului. Este o combinație de interese. Evident că el și-ar dori mai multă independență, ca să facă ce vrea el, dar, așa cum are datorii față de Kremlin, pe anumite dimensiuni, trebuie să renunțe, probabil, la propriile lui interese și să se conformeze așteptărilor de la Moscova”, a declarat Maia Sandu.

Referitor la influența rusă în Republica Moldova, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate a accentuat că aceasta este favorizată de slăbirea instituțiilor de către regimul oligarhic, deoarece le-a vulnerabilizat în raport cu pericolele externe.

Maia Sandu a vorbit și despre riscul federalizării Rep. Moldova, care, potrivit ei, există la nivel politic, dar în societate există suficientă forță pentru a se opune acestei idei. Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate a spus totodată că cetățenii trebuie să fie vigilenți pentru a nu permite acest lucru dacă vor exista tentative în acest sens din partea actualei Guvernări.

Regiunea transnistreană este în continuare departe de Rep. Moldova, potrivit Maiei Sandu, care consideră că singura cale de apropiere este combaterea corupției pe malul drept, astfel încât să aibă implicații și pe cel stâng.

”Combaterea spălării banilor pe malul drept a avut efecte și în stânga Nistrului, mă refer la acțiunile care au fost coordonate împreună cu Ucraina. Atâta timp cât niște oameni vor face bani în această regiune din corupție si contrabandă nu putem vorbi despre soluții pentru conflictul transnistrean. Aceste scheme continuă acum cu sprijinul autorităților de la Chișinău”, a spus Maia Sandu.

Cu referire la recenta declarație a ministrului de externe Aureliu Ciocoi cu privire la inițiativa actualei guvernări de a promova recunoașterea internațională a statutului neutralității permanente a Rep. Moldova, Mai Sandu a spus că aceasta este o politică a Federației Ruse. Moscova vrea de fapt ca acest statut să însemne neutralitate nu doar în raport cu NATO ci și cu Uniunea Europeană, a mai declarat Maia Sandu acuzând o ”iresponsabilitate totală” din partea unui funcționar.

„Asta este o politică a Federației Ruse, care reprezintă o iresponsabilitate totală din partea unui înalt funcționar în Republica Moldova să fie repetată. Pentru că această neutralitate pe care o promovează actuala Guvernare se referă nu doar la neutralitate în raport cu NATO, se referă la neutralitate în raport cu Uniunea Europeană. Ce încearcă să spună ministrul de externe este că Republica Moldova trebuie să renunțe la obiectivul, la visul ei, de a se integra în UE într-o zi și, doar în acest caz, va fi posibilă rezolvarea acestui conflict transnistrean. Este un lucru absolut aberant”, a subliniat Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău