Nodul Gordian | Liliana Istrate-Burciu, despre violența împotriva femeilor: „Este vorba despre atitudinea fiecăruia față de acest fenomen, despre stereotipurile pe care le avem, despre frică, dacă vreți”

  • 26 Noiembrie 2019 13:40
0%
00:00:00
00:00:00

Violența asupra femeilor este un fenomen social grav, care necesită intervenția autorităților și a specialiștilor care pot consilia victimele, a subliniat Liliana Istrate-Burciu, manager Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete, pe care îl gestionează Centrul Internațional ”La Strada”, invitată în cadrul emisiunii Nodul Gordian.

Anul acesta se împlinesc 10 de la lansarea acestui serviciu, la care pot apela gratuit și confidențial femeile supuse abuzurilor.

În această perioadă au fost recepționate aproximativ 19 mii de apeluri, fiind oferit sprijin psihologic și legal femeilor. Liliana Istrate-Burciu a menționat că victimele violențelor sunt încurajate să raporteze autorităților cazurile de abuz asupra lor, inclusiv de violență în familie, care trebuie sancționate conform legii.

”Telefonul de Încredere 0 808 808 este un apel gratuit de la toți operatorii de telefonie fixă și mobilă, confidențial, 24 din 24 de ore. Femeile pot suna oricând la ce oră și de câte ori doresc. Factorii de decizie care sunt obligați să intervină în astfel de cazuri sunt polițiștii, asistenții sociali, autoritățile publice locale, medicii. Sunt polițiști care își fac foarte bine treaba, sunt polițiști care evită acest lucru, sunt medici care imediat ce au cazuri de violență în familie, neapărat le raportează, dar sunt medici care preferă să nu le raporteze. Și aici este vorba despre atitudinea fiecăruia față de acest fenomen, despre stereotipurile pe care le avem, despre frică, dacă vreți”, a afirmat Liliana Istrate-Burciu.

În aceste zile, între 25 noiembrie și 10 decembrie, se desfășoară, inclusiv în Republica Moldova, Campania Internațională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

Potrivit datelor poliției, în primele nouă luni ale acestui an, victime ale violenței domestice au devenit 555 femei și 152 bărbați. Șapte femei și-au pierdut viața.

În același context, mai mulți deputați ai fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate au cerut președintei Parlamentului să fie inclusă pe agenda Legislativului ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, pe care Republica Moldova a semnat-o în 2017.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău