Nodul Gordian | Experții constituționaliști: După două încercări eșuate de a vota un Guvern, există temei pentru dizolvarea Parlamentului și acesta va fi dizolvat

  • 30 Martie 19:50
0%
00:00:00
00:00:00

După două încercări eșuate de a vota un Guvern, există temei pentru dizolvarea Parlamentului și acesta va fi dizolvat, susțin experții constituționaliști, care au comentat pentru Radio Chișinău demersul președintei Maia Sandu la Curtea Constituțională privind dizolvarea Legislativului.

Adresarea președintei Maia Sandu la Curtea Constituțională privind dizolvarea Parlamentului este legală și constituțională, susține profesorul de drept constituțional Nicolae Oscmochescu. El a explicat că articolul 85 din Constituție reglementează procedura de dizolvare a Parlamentului: alineatul 1 stipulează că în cazul imposibilității alegerii Guvernului sau al blocării adoptării legilor, președintele poate dizolva Parlamentul, iar alineatul doi – când acesta poate fi dizolvat:

La alineatul 2, expres este stipulat că Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu a dat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 45 de zile de la prima solicitare și după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Această procedură a fost realizată – președintele a propus prima dară o candidatură la funcția de prim-ministru, Parlamentul nu a acordat votul de încredere. A propus a doua candidatură – nu a acordat votul. Deci, sunt prezente toate condițiile pentru a solicita dizolvarea Parlamentului.

În prezent, există toate condițiile formale de dizolvare a Parlamentului, susține și expertul Teodor Cârnaț. El crede că în scurt timp Curtea va da acest aviz:

După ce este sesizată Curtea, din practica anterioară, acest aviz consultativ este eliberat în termenii cei mai proximi, cred că în trei zile. Vă explic la ce va atrage atenția Curtea: va contabiliza elementele obligatorii care stau la baza dizolvării Parlamentului, prin prisma formalului. Se va uita dacă au expirat cele trei luni de zile, dacă s-au epuizat cele două tentative și se va uita dacă s-a consultat cu fracțiunile parlamentare. Constatând toate acestea, Curtea va elibera avizul care va sta la baza emiterii decretului din partea președintelui că Parlamentul de legislatura a X-a se dizolvă și se va stabili data alegerilor parlamentare anticipate.

Președinta Maia Sandu a sesizat, luni, Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului. Șefa statului că a subliniat că Parlamentul a eșuat să aleagă un guvern din două încercări, iar majoritatea parlamentară ar proteja grupările corupte.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
17
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
10
Mon
13
Tue
14
Wed
15

Curs oficial BNM 07 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 0.1198
USD 17.8399 0.0625
RON 4.3609 0.0243
UAH 0.6431 0.0018
RUB 0.2391 0.0012
Arhivă Radio Chișinău