Nodul Gordian | Expert constituționalist: În Parlament nu există o majoritate parlamentară formalizată cu dreptul de a înainta un candidat la funcția de premier

  • 23 Februarie 2021 15:26
0%
00:00:00
00:00:00

În Parlamentul Republicii Moldova nu există o majoritate parlamentară formalizată cu dreptul de a înainta un candidat la funcția de premier, astfel încât președinta Maia Sandu să fie obligată să îl desemneze pentru a fi votat de către deputați, afirmă expertul constituționalist, Alexandru Arseni. El a precizat, în cadrul emisiunii Nodul Gordian de la Radio Chișinău, că majoritatea parlamentară trebuie formată numai din fracțiuni parlamentare, care se constituie în primele 10 zile de la formarea Legislativului, și din liste cu semnături ale deputaților.

Această majoritate parlamentară, formată dintr-o fracțiune sau din mai multe, trebuie să aibă un proces verbal de constituire, care se semnează de președinții de fracțiuni, se face acordul juridic și se semnează, și se prezintă în ședință publică a Parlamentului. Iată asta înseamnă formalizare a coaliției majoritare. Așa ceva în Parlamentul Republicii Moldova nu există. Formalizare înseamnă a-i da structurii respective forma juridică prevăzută în lege. Iar regulamentul Parlamentului prevede foarte clar în articolul 4, alineatul 1: Pentru organizarea și funcționarea Parlamentului se constituie fracțiuni, în baza listelor concurenților electorali care au obținut mai mult de 5 mandate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Tue
5
Wed
6
Thu
5
Fri
6
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău