Nodul Gordian | Disputele politicienilor privind Legea ONG-urilor și riscul de a pierde finanțarea europeană. Expert: Se încearcă demonizarea activității organizațiilor necomerciale
-
03 Iunie 2020 19:21
Legea cu privire la organizațiile necomerciale, adoptată de Parlament în prima lectură la 3 mai 2018, dar încă nu a fost votată în lectură finală. Aceasta a iscat mai multe afirmații contradictorii ale reprezentanților puterii și celor ai opoziției. În timp ce ultimii afirmă că este stringent necesară adoptarea legii în doua lectură, aceasta fiind una dintre condiționalitățile UE pentru accesarea celei de-a doua tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macofinanciară, guvernarea susține că legea trebuie modificată. Premierul Ion Chicu a declarat că aceasta ar pune în pericol independența Republicii Moldova, deoarece ar permite finanțarea partidelor politice din partea organizațiilor non-guvernamentale, inclusiv din afara țării. El a subliniat că legea, așa cum a fost votată în prima lectură în 2018, nu poate fi adoptată în lectură finală.
În cadrul emisiunii Nodul Gordian, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a afirmat că nu ar fi în interesul Partidului Socialiștilor să adopte noul cadrul legal privind organizațiile necomerciale, deoarece astfel nu vor mai putea fi atrase în campanie electorală fundațiile afiliate unor partide politice.
”Dacă intră în vigoare această lege, activitatea fundației ”Din suflet” a Primei Doamne nu va mai putea să fie desfășurată în cursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Noi deducem că Igor Dodon dorește cu tot dinadinsul să-și finanțeze campania electorală prin intermediul acestei fundații, cu pomeni electorale și cumpărarea alegătorilor. Această fundație este finanțată din surse total netransparente”, a atenționat deputatul PAS.
Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor, Corneliu Furculiță, a declarat că asupra legii se lucrează în comisii și că ar fi nevoie de mai multe amendamente, după ce colegul său, Vasile Bolea, a propus ca aceasta să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, adică după desfășurarea alegerilor prezidențiale. Totodată, Corneliu Furculiță afirmă că adoptarea normei nu reprezintă o condiție obligatorie impusă de UE pentru acordarea tranșei de 30 de milioane de euro.
”Nu există reticențe ale fracțiunii PSRM asupra acestui proiect de lege, dar se speculează că se tergiversează pentru a nu primi sau că se ratează careva ajutor din partea structurilor europene. Confirm că Guvernul este în permanent contact cu structurile europene. Ei sunt înțelegători față de această situație și nu există nici un pericol să nu fie primit ajutorul din cauza nevotării sau votării cu anumite rețineri a acestei legi. În condițiile pentru a primi tranșa de 30 de milioane de euro, Legea privind organizațiile necomerciale nici nu figura”, afirmă Corneliu Furculiță.
Colegul său de coaliție, președintele fracțiunii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, afirmă că legea trebuie votată și este o condiție a UE.
”Noi am auzit declarațiile Partidului Socialiștilor. Noi nu le împărtășim în deplină măsură. Da, unele îmbunătățiri trebuie aduse în acest proiect, dar legea trebuie adoptată în așa fel ca să nu schimbe radical conținutul și prevederile proiectului inițial. Noi am promis că vom face tot ce este posibil ca legea aceasta să fie votată și o să încercăm să-i convingem pe partenerii noștri să fie votată. Dar trebuie să spunem că în jurul acesteia sunt multe speculații”, a subliniat președintele de onoare al Partidului Democrat.
Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, a găsit similitudini în modul de abordare al guvernării de la Chișinău, cu cel al Federației Ruse, atunci când este vorba de societatea civilă. Totodată, el își exprimă îngrijorarea că există riscul ca Republica Moldova să piardă finanțarea europeană din cauza întârzierii cu care face reformele.
”Partidele care se opun adoptării acestei legi sunt filo-ruse, filo-Kremliniste, și care adoptă oarecum conceptul de agent străin pentru organizațiile neguvernamentale. Anumite tipuri de legislație ce reglementează activitatea ONG-urilor, în formula propusă de Federația Rusă, au devenit norme distribuite în spațiul ex-sovietic, pentru ca să oprească expansiunea Occidentului. Autoritățile, Ion Chicu și Igor Dodon, ar dori să controleze orice ban pe care organizațiile necomerciale l-ar putea primi din străinătate, indiferent pentru ce activități sau în ce formulă”, consideră Igor Munteanu.
După opiniile împărțite ale politicienilor, vă prezentăm la final explicațiile expertului Asociației Promo-LEX, Florin Gîscă, pe care l-am rugat să ne lămurească dacă vor putea într-adevăr ONG-urile să finanțeze partidele politice, cu bani din afara Republicii Moldova.
”În proiectul de lege scrie foarte clar că organizațiile necomerciale nu pot susține partidele politice, material sau prin servicii gratuite și nu se pot implica în campanie electorală. Da, există o prevedere care spune că organizațiile necomerciale, cele care sunt constituite de partide politice, pot presta gratuit servicii partidelor pentru dezvoltarea capacităților lor organizaționale. Adică e vorba de servicii de instruire pentru elaborarea de politici publice, administrarea, organizarea internă a partidului. Îmi vine greu să înțeleg ce anume au în vedere persoanele care spun că legea permite implicarea factorilor externi în activitatea politică. Eu văd aici mai mult preluarea unui un narativ invectiv care e la modă în regiunea noastră, în statele din estul Europei, care încearcă să demonizeze activitatea organizațiilor necomerciale”, a remarcat expertul Promo-LEX.