Nodul Gordian | Cristina Țărnă: Președinta Maia Sandu trebuie să asigure o comunicare anticorupție eficientă, care depășește discursul politic pe care l-a avut până acum în campanie

  • 26 Ianuarie 2021 16:50
0%
00:00:00
00:00:00

Președinta Maia Sandu trebuie să asigure o comunicare anticorupție eficientă și să transmită un mesaj puternic și argumentat, este de părere Cristina Țărnă, expertă anticorupție, invitată în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.

Ceea ce poate și trebuie să facă președintele, este să asigure o comunicare anticorupție eficientă. Însă o comunicare anticorupție care depășește discursul politic pe care l-a avut până acum în campanie. Să vorbești la general despre faptul că vrei, trebuie și că știm cum – asta e una, însă acum de pe poziția unei funcții administrative, ar trebui să vină cu un discurs mult mai răspicat, mult mai clar, pe măsuri”, a subliniat Cristina Țărnă.

Deși nu are prea multe pârghii directe de prevenire sau combatere a corupției, Maia Sandu le poate utiliza în mod eficient pe cele stabilite legal pentru șeful statului, precum numirea sau respingerea unor judecători, promulgarea sau trimiterea la reexaminare a unor legi neconforme, precum și inițierea unor proiecte de legi, pentru că președintele are drept de inițiativă legislativă, a subliniat Cristina Țărnă.

Nu are  foarte multe pârghii președintele țării în lupta împotriva corupției. Deși, părerea mea este că poți să ai foarte multe pârghii și să nu faci nimic. Și atunci, asta nu mai contează. Eu fac consultanță internațională și am posibilitatea să observ situația în mai multe țări și pot să vă spun că poți ai o persoană potrivită la locul potrivit, care, având o mare dorință, reușește să facă mult mai multe, chiar și cu puține instrumente, decât o instituție bine echipată cu legi, cu personal, cu atribuții, care nu vrea să facă nimic. Vreau să cred că doamna președintă, chiar dacă nu are foarte mari atribuții, pare să fie o persoană foarte pornită în efortul anticorupție și vreau să cred că o să reușească să fac mai mult.

Există o pârghie importantă a președintelui – faptul că are dreptul la inițiativă legislativă. Și aici președintele țării chiar ar putea să vină cu proiecte de legi cu un impact anticorupție puternic. Noi vorbim de ani de zile despre faptul că sancțiunile pentru corupție nu sunt proporționale și nu sunt demotivante, mecanismul pentru protecția avertizorilor de integritate nu este complet. Sunt multe lucruri care pot fi îndreptate și pe care și le poate asuma președintele. Nimeni nu o oprește să vină cu proiecte tehnic gândite foarte bine”, a remarcat experta anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău