Nodul Gordian | Codru Vrabie: „E foarte ușor să faci curat, numai să vrei. Dar, atenție, să faci curat, nu să bagi gunoiul sub preș”

  • 29 Septembrie 2021 19:10
0%
00:00:00
00:00:00

Înainte de a începe evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, promisă de noile autorități ale Republicii Moldova, ar fi necesară angajarea unor noi magistrați, care să asigure funcționalitatea sistemului, sugerează expertul din România, Codru Vrabie, activist, trainer și consultant în domeniul bunei guvernări, al reformelor anticorupție, în justiție și administrație, invitat al emisiunii „Nodul Gordian”, de la Radio Chișinău.

Republica Moldova are aproximativ 450 de judecători care au o încărcătură de dosare care este supradimensionată. Dacă prin evaluare, să zicem că pleacă 50, înseamnă că pentru cei care rămân volumul de muncă, încărcătura de dosare, crește cu 10 la sută și pericolul este că, dacă ai și mai puțini judecători care trebuie să muncească și mai mult, aceștia ar putea să clacheze. Oamenii devin obosiți, fac greșeli și la următoarea tură de evaluare ar mai putea fi scoși încă 50 din sistem. Și acesta este un risc. Este o sugestie și m-aș bucura să se audă acolo unde trebuie, ca înainte de a ne apuca de partea de evaluare, care înseamnă să curățim și să scoatem oameni din sistem, hai să deschidem sistemul pentru niște oameni noi. După calculele mele, care nu sunt foarte exacte, eu cred că Moldovei i-ar fi bine să deschidă 400 de posturi noi de judecători. Practic, să le dubleze”, a subliniat expertul din România.

El a mai sugerat să fie elaborate criterii clare și exacte pentru angajarea noilor judecători, care să fie aplicate și la evaluarea extraordinară, preconizată de autoritățile moldovene.

Codru Vrabie atrage atenția și asupra riscului ca judecătorii care nu vor trece filtrul acestei evaluări extraordinare să ajungă în domeniul avocaturii și a subliniat că sunt necesare măsuri de prevenire a unor asemenea situații.

În ceea ce privește asigurarea integrității în domeniul justiției, expertul notează că aceasta poate fi asigurată cu resursele din interiorul acestuia, dacă există suficientă voință din partea magistraților, prin marginalizarea persoanelor cu reputația pătată și denunțarea lor publică. „E foarte ușor să faci curat, numai să vrei. Dar, atenție, să faci curat, nu să bagi gunoiul sub preș”.

Codru Vrabie s-a aflat la Chișinău, fiind trainer în cadrul proiectului LEAD Moldova, un program de leadership pentru profesioniști din justiție, în special tineri angajați în sectorul public – judecători, procurori, polițiști – dar și în sectorul privat, care are menirea să-i îndemne la colaborare și la schimb de opinii. Programul se desfășoară deja al patrulea an în Republica Moldova, fiind similar cu cel din România – „Lideri pentru Justiție”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău