Nodul Gordian/ Cazul Gațcan – procurorii trebuie să investigheze presupusele presiuni, chiar dacă deputatul își retrage plângerea
-
07 Iulie 2020 16:44
Procuratura trebuie să investigheze cazul deputatului Ștefan Gațcan, privind presupusele presiuni la care a fost supus acesta, indiferent de faptul dacă el își retrage plângerea depusă acum câteva zile, sunt de părere mai mulți juriști, intervievați în cadrul emisiunii Nodul Gordian.
Pentru inițierea unei cauze penale în această situație, nu era necesară nici plângerea victimei, a subliniat avocatul Eduard Digore.
”Această faptă poate fi cercetată inclusiv prin depunerea unei sesizări a unei terțe persoane sau de către organul de urmărire penală, dacă s-a constatat acest fapt prin întocmirea unui proces verbal de constatare. Ca efect al acestei situații, nici încetarea urmăririi penale nu are loc prin retragerea plângerii victimei, în cazul de față, a domnului Gațcan. Procuratura urmează să cerceteze această cauză mai departe. (…) Nu vreau să spun că Procuratura trebuie să informeze asupra oricăror acțiuni de urmărire penală, fiindcă ne dăm bine seama că este vorba de un caz sensibil și urmează ca acțiunile procuraturii în acest caz să fie foarte rapide, pentru a putea obține cât mai multe probe, a nu influența cumva urmărirea penală și a nu da posibilitatea terților, politicului și cine mai este implicat acolo, să influențeze actul de justiție”, a subliniat Eduard Digore.
Și directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, consideră că procurorii ar fi trebuit să investigheze din oficiu cazul de presupuse presiuni a unui deputat.
”Prima chestiune care trebuie de clarificat este că nu este cert ce s-a întâmplat cu domnul Gațcan în acele zile. În plângerea sa adresată procuraturii, pe care a anunțat că și-o retrage, el descrie cu lux de amănunte cum câțiva deputați socialiști l-au oprit pe drum și l-au impus să semneze ceva. Având în vedere seriozitatea celor descrise, procurorii trebuiau să investigheze acest lucru din oficiu. Prin urmare, retragerea de către domnul Gațcan a acestei plângeri nu afectează cu nimic investigația pe care trebuie s-o lanseze procurorii. Și faptul că domnul Gațcan își retrage această cerere, înseamnă că el a depus-o, deși se făceau speculații că nu el a depus-o. Și asta adaugă și mai multă credibilitate celor descrise în plângere. Dacă lucrurile stau așa, atunci sunt cu adevărat grave”, a remarcat Vladislav Gribincea.
Experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Lilia Ioniță, a subliniat că procurorii au tot instrumentarul juridic la îndemână pentru a investiga asemenea cazuri legate de presiuni asupra deputaților, dar și de corupție politică. Ea s-a referit la situația în care procuratura a refuzat să inițieze urmărirea penală în ceea ce privește acuzațiile de corupție aduse președintelui Igor Dodon după publicarea imaginilor cu punga neagră pe care i-o propunea fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc.
”Corupția politică este foarte periculoasă, pentru că demolează încrederea oamenilor în statul de drept și arată și slăbiciunea organelor care trebuie să asigure această ordine de drept. Nici nu știu dacă putem să spunem că avem un stat de drept, e un fel de simulacru, o parodie a statului de drept, atunci când instituțiile care trebuie să-l consolideze demonstrează slăbiciune și nepăsare. Deputații vin pleacă, iar procurorii rămân în funcții. (…) Organele de drept nu au decât să aplice legea așa cum este scrisă. Nu trebuie nimic altceva să inventeze. Și atât timp cât legea le spune să asigure investigații complexe și mult mai aspectuale a întregului material probator, inclusiv să asigure colectarea acestor probe, ei trebuie să facă asta. Atâta timp cât investigațiile pe care le fac ei se rezumă doar la niște investigații superficiale, de oficiu, doar a unor hârtii, fără a merge în profunzime, o să avem ceea ce avem. Autoritățile trebuie să devină mai pro-active și să aplice tot instrumentarul care le este oferit de legislație și eu nu o să-i cred niciodată că legea nu le oferă instrumente suficiente”, a punctat Lilia Ioniță.
Amintim că săptămâna trecută, scena politică, dar și viața publică, a fost tulburată de un eveniment neobișnuit, legat de deputatul Ștefan Gațcan, ce și-a obținut mandatul acum trei luni, chiar la început de pandemie de COVID-19 în Republica Moldova, în circumscripția uninominală de la Hâncești.
La 1 iulie acesta a anunțat că părăsește fracțiunea Partidului Socialiștilor și aderă la cea a Grupului Pro Moldova, iar a doua zi PSRM a informat că deputatul a scris o cerere pentru a renunța la mandat. Ștefan Gațcan nu a mai fost prezent în spațiul public de atunci, decât prin intermediul unor înregistrări video, în care a dat asigurări că nu a fost sechestrat și nici supus presiunilor, în pofida plângerii pe care reușise să o depună la procuratură.
Invitații emisiuni au mai vorbit și despre modul cum pot fi investigate cazurile de corupere a deputaților, precum și despre refuzul procuraturii de a investiga imaginile de la fostul sediu al Partidului Democrat, cu președintele Igor Dodon și fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc.