Nodul Gordian | Anatol Petrencu: În România Mare a existat un cadru legislativ democratic, care le-a permis oamenilor să se simtă liberi

  • 01 Decembrie 2020 13:46
0%
00:00:00
00:00:00

În România Mare a existat un cadru legislativ democratic, care le-a permis oamenilor să se simtă liberi, a subliniat istoricul Anatol Petrencu, într-un interviu pentru emisiunea Nodul Gordian de la Radio Chișinău.

Din 1 decembrie 1918, România devine un stat național unitar și trece prin transformări sociale, politice și economice semnificative. Una dintre reformele importante a fost adoptarea Constituției, în 1923, care garanta libertatea cuvântului, întrunirilor, presei, egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor, a subliniat Anatol Petrencu.

Este tot atât de actuală. Acele prevederi erau tot atât de democratice și le permiteau cetățenilor români aceleași libertăți ca și astăzi, poate – cu unele amprente ale timpului cela. De exemplu, articolul 5: ”Românii, fără deosebire de origine etnică, de limbă sau religie, se bucură de libertatea conștiinței, de libertatea învățământului, de libertatea presei, de libertatea întrunirilor, de libertatea de asociație și de toate libertățile și drepturile stabilite prin lege”. În România interbelică a existat un cadru democratic legislativ, care le-a permis oamenilor să se simtă normal. Oamenii nu se temeau de stat că o să le intre în casă, cum era în perioada sovietică sub regim stalinist, când intrau NKVD-iștii și-i arestau noaptea”, a subliniat istoricul Anatol Petrencu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău