Nobel 2022: Poporul ucrainean este un „artizan al păcii”, declară președinția de la Kiev

  • 07 Octombrie 2022 15:15
Nobel 2022: Poporul ucrainean este un „artizan al păcii”, declară președinția de la Kiev

Președinția ucraineană a afirmat vineri că populația Ucrainei, confruntată cu o invazie rusă, este un ''artizan al păcii'', la puțin timp după ce organizația nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăți Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022, transmite AFP.

„Poporul ucrainean este astăzi principalul artizan al păcii, în care trebuie să existăm fără agresiune'', a scris pe aplicația Telegram șeful de cabinet al președinției ucrainene, Andrii Iermak.

Activistul belarus Ales Bialiațki, organizația rusă de apărare a drepturilor omului Memorial și organizația ucraineană Centrul pentru Libertăți Civile sunt laureații Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunțat vineri Comitetul Nobel din Norvegia.

Acest Premiu Nobel pentru Pace acordat unor organizații care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului survine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse ce a atras acuzații că au fost comise numeroase crime de război.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a mers la doi campioni al libertății presei și informațiilor, jurnalista filipineză Maria Ressa și jurnalistul rus Dmitri Muratov, transmite Agerpres.

Premiul, care constă într-o diplomă, o medalie de aur și un cec de 10 milioane de coroane (912.000 de euro), care va fi împărțit între laureați, va fi înmânat la 10 decembrie în cadrul unei ceremonii la Oslo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău