Nobel 2021: Benjamin List și David W.C. MacMillan, laureații premiului Nobel pentru chimie

  • 06 Octombrie 2021 13:56
Nobel 2021: Benjamin List și David W.C. MacMillan, laureații premiului Nobel pentru chimie

Cercetătorii Benjamin List și David W.C. MacMillan au fost recompensați miercuri cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2021, potrivit unui anunț făcut de Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Științe din Suedia, relatează nobelprize.org, citat de AGERPRES.

Laureații din acest an au fost premiați pentru "dezvoltarea organocatalizei asimetrice", a precizat Goran K. Hansson.

În 2020, premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătoarelor Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomului.

Cu excepția distincției acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoțit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Sezonul premiilor Nobel din acest an a debutat luni, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, care a revenit cercetătorilor David Julius și Ardem Patapoutian, premiați pentru descoperirea receptorilor de temperatură și de atingere.

Marți, premiul Nobel pentru fizică a fost decernat cercetătorilor Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi, recompensați pentru studii ce au vizat sistemele fizice complexe.

După atribuirea premiului Nobel pentru chimie, decernat miercuri cercetătorilor Benjamin List și David W.C. MacMillan pentru dezvoltarea organocatalizei asimetrice, sezonul premiilor Nobel din 2020 va continua cu decernarea premiului pentru literatură, pe 7 octombrie, și a premiului pentru pace, pe 8 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Științe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunțat în data de 11 octombrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău