Nobel 2020: Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez au câștigat premiul Nobel pentru fizică

  • 06 Octombrie 2020 13:41
Nobel 2020: Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez au câștigat premiul Nobel pentru fizică

Cercetătorii Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez au fost recompensați marți cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2020, potrivit unui anunț făcut de Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Științe, scrie Agerpres.

Roger Penrose va primi jumătate din acest premiu, pentru "descoperirea faptului că formarea găurilor negre reprezintă o predicție robustă a teoriei relativității generale", iar Reinhard Genzel și Andrea Genz vor împărți cealaltă jumătate a premiului, fiind recompensați pentru "descoperirea unui obiect compact supermasiv în centrul galaxiei noastre", potrivit comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobel.

În 2019, premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit cercetătorilor James Peebles - pentru descoperiri teoretice în domeniul cosmologiei - și Michel Mayor și Didier Queloz - pentru descoperirea unei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui.

Cu excepția distincției acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost inițiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoțit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creștere față de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureații din anii precedenți.

După atribuirea premiului pentru medicină, decernat luni cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice, și a premiului pentru fizică, atribuit marți cercetătorilor Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez, sezonul premiilor Nobel din 2020 va continua cu decernarea premiului pentru chimie, pe 7 octombrie, premiului pentru literatură, pe 8 octombrie, și premiului pentru pace, pe 9 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Științe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunțat în data de 12 octombrie. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău