Noaptea Europeană a Muzeelor la Chișinău

  • 13 Mai 2015 14:23
Noaptea Europeană a Muzeelor la Chișinău

La sfârșitul acestei săptămâni, la Chișinău se va desfășura Noaptea Europeană a Muzeelor, când vor avea loc mai multe evenimente culturale.

Sâmbătă, pe 16 mai,  publicul va putea vizita cele mai importante muzee din capitală, la care intrarea va fi liberă, iar pentru tineri va fi organizată o ”vânătoare de comori” prin toate muzeele.

Evenimentul are loc în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor, care este marcată în fiecare an la 18 mai. Muzeele vor avea un program de zi care va începe la ora 11 și unul de noapte care se va încheia după miezul nopții.

La Muzeul Național de Istorie va fi deschisă pentru public o expoziție de icoane, dar și una de motociclete, a declarat directorul instituției, Eugen Sava.

”Concursuri pentru copii, muzică, dansuri, demonstrații de exerciții militare care vor fi  prezentate de Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare”, va fi o expoziție de motociclete. Se va deschide oficial expoziția de icoane din colecția muzeului”, a declarat Eugen Sava.

Iar la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală vizitatorii vor putea admira o expoziție de instrumente muzicale populare vechi, a anunțat directorul adjunct al instituției, Varvara Buzilă.

”Publicul va avea posibilitatea să vadă tot ceea ce înseamnă o civilizației a instrumentelor, de la solz de pește, de la frunză și fluier, până la instrumente la care, astăzi, nu mai cântă nimeni prin părțile noastre”a declarat Varvara Buzilă.

Una dintre noutățile evenimentului de anul acesta este organizarea unei ”vânători de comori” la care vor participa câteva grupuri de tineri, a menționat ministrul Culturii, Monica Babuc.

”Un concurs care va antrena mai mulți tineri  iubitori de istorie și de muzeografie în căutarea unei ”comori”. ”Comoara” va fi ascunsă în unul dintre muzeele noastre”, a spus ministrul Monica Babuc.

Tinerii vor putea participa și la un concurs intelectual pe subiecte privind muzeele și colecțiile lor. Totodată, va fi organizat un tur ghidat al muzeelor cu 5 autocare ce vor porni din fața teatrului ”Licurici”, în cadrul căruia, ghizii vor fi interpreți autohtoni.

Va urma un concert de muzică clasică, iar strada 31 August va deveni pietonală pentru o zi, în perimetrul străzilor Bănulescu Bodoni și Pușkin.

Totodată, vor fi premiați cei mai buni muzeografi, care s-au remarcat prin activități deosebite. Cu o zi înainte de Noaptea Muzeelor, pe 15 mai, la Ocnița va fi deschis Conacul lui Constantin Stamati, care a fost renovat.

Anul trecut la Noaptea Muzeelor au participat peste 43 de mii de vizitatori, adică de două ori mai mulți decât cei care au vizitat toate muzeele din capitală pe parcursul unui an, potrivit datelor Ministerului Culturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău