Niveluri ridicate de mercur și substanțe toxice prezente în plastic, descoperite în corpurile balenelor și delfinilor eșuați (studiu)

  • 10 August 2020 15:15
Niveluri ridicate de mercur și substanțe toxice prezente în plastic, descoperite în corpurile balenelor și delfinilor eșuați (studiu)

Delfinii și balenele eșuate pe plajele din sud-estul Statelor Unite prezentau un nivel ridicat de toxine, inclusiv mercur și substanțe chimice care se găsesc în plastic, conform rezultatelor unui studiu publicat în jurnalul Frontiers in Marine Science, citat luni de UPI, preluat de Agerpres.

Potrivit oamenilor de știință, datele prezentate în studiu oferă informații noi, tulburătoare, despre impactul poluării asupra mamiferelor marine, informații ce ar putea ajuta la salvarea speciilor vulnerabile și în declin.

De asemenea, constatările ar putea reprezenta un semnal de alarmă pentru oameni, deoarece balenele și delfinii consumă specii de viețuitoare marine care se află și pe mesele oamenilor, au atras atenția cercetătorii.

''Trebuie să facem tot ce putem pentru a reduce cantitatea de substanțe toxice care pătrund în mediul nostru marin și care au urmări importante asupra sănătății și a mediului, nu doar pentru viețuitoarele marine, ci și pentru oameni'', a declarat autorul principal al studiului, doctor Annie Page-Karjian.

''Delfinii consumă o varietate de pești și creveți din aceste medii marine, la fel și oamenii'', a adăugat Page-Karjian, specialistă în biologie marină la Institutul Oceanografic Harbour Branch din Fort Pierce, Florida.

Pe lângă compușii chimici prezenți în plastic, în cadrul studiului au fost identificate în corpul animalelor eșuate substanțe toxice ca mercurul, triclosanul - un agent antibacterian utilizat în produse de larg consum, precum săpun sau pastă de dinți - sau atrazina, un erbicid.

Studiul, publicat recent, a analizat mostre de țesut prelevate de la 83 de balene și delfini găsiți eșuați în diverse zone, de la Carolina de Nord până în sudul Florida, decedate în perioada 2012 - 2018. Unsprezece specii de animale au fost testate pentru 17 toxine.

Astfel de informații sunt greu de colectat de la animalele vii, iar exemplarele eșuate sunt adesea în stadii avansate de boală sau de degradare, a detaliat Justin Perrault, un alt participant la studiu, cercetător în cadrul Loggerhead Marinelife Center din Juno Beach, Florida.

"Unele dintre cantitățile de mercur pe care le-am găsit au fost cele mai ridicate descoperite oriunde în lume", a spus Perrault. "Este revelator. A observa astfel de niveluri ale unora dintre acești contaminanți este un lucru alarmant", a spus Perrault.

În ciuda nivelurilor ridicate constatate, studiul nu a putut determina dacă toxinele au reprezentat cauza eșuării acestor animale, a precizat James Sullivan, director executiv la Harbour Branch. ''Este dificil de estimat dacă toxinele au fost asociate cu motivul pentru care animalul a eșuat'', a spus Sullivan. ''Dar aceste probleme de sănătate se adună. Un astfel de animal este mult mai susceptibil să moară din cauza unor afecțiuni naturale sau a problemelor de mediu, la fel cum oamenii sunt mai predispuși să se îmbolnăvească din cauza coronavirusului dacă suferă de boli subiacente'', a adăugat el.

Deși studiul s-a concentrat pe zona de sud-est a Statelor Unite, are implicații extinse pentru conservarea mamiferelor marine, a subliniat John Calambokidis, biolog în cadrul Cascadia Research din Olympia, Florida.

"Sunt multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre cantitatea de contaminanți care se acumulează și care ar putea afecta mamiferele marine", a spus Calambokidis, adăugând că datele oferite de acest studiu sunt valoroase deoarece ''există atât de multe substanțe chimice care sunt utilizate de oameni și care pătrund în mediul înconjurător, multe dintre ele nefiind testate în acest sens". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău